10. TEDxKoprivnicaLibrary – Jer vještina ne poznaje spol!

4. studenoga 2016.

Još jedna konferencija TEDxKoprivnicaLibrary održat će se u subotu, 12. studenoga 2016. s početkom u 18:00 u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica. Velike ideje prezentirat će vam 7 iznimnih žena i jedan muškarac te vas, nadamo se, inspirirati svojim vizijama i dostignućima u područjima kojima se bave i u kojima ostavljaju nedvojbeno veliki trag. Ova se konferencija odvija povodom TEDWomen konferencije koju organizira TED svake godine, a posebnost ove konferencije jest da naglašava snagu žena i djevojaka koje su kreatorice i donositeljice promjena.

Prvu govornicu nemoguće je ukratko predstaviti. Lidija Kralj profesorica je matematike i informatike, no ne samo to – urednica je digitalnog časopisa „Pogled kroz prozor“, eTwinning ambasadorica za Hrvatsku, članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, voditeljica brojnih projekata i još mnogo toga. Pokušat će vas inspirirati svojim viđenjem računalnog razmišljanja koje se može primijeniti u različitim područjima. Primjenom računalnog razmišljanja i kvalitetnim informatičkim obazovanjem možemo razumijeti svijet, ali postati interaktivni stvaratelji te mijenjati postojeće.

Tea Žakula, docentica i voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu ujedno je incijator osnivanja spomenutog laboratorija s ciljem unapređenja kvalitete istraživanja i edukacije u  u području energetske učinkovitosti. Doktorirala je na prestižnom sveučilištu MIT (Massachusetts Institute of Technology) u SAD-u. Ona se pita gdje smo i kuda idemo s našim zgradama – što ih zapravo karakterizira? Što uopće znači pametna zgrada i jesu li zaista ove danas bolje i pametnije građene od onih u 12. stoljeću?

Do djetetove 3. godine razvije se gotovo 80% njegova mozga. Znaju li roditelji na što se u razvoju moraju fokusirati u tom razdoblju djetetova života? Ako imaju pitanja, odgovore zna Irena Orlović, uspješna poduzetnica, vlasnica izdavačke kuće, kreatorica web-aplikacije Pametnica koja sadrži više od 1000 edukativnih materijala za rad s djecom. Njezina je misija pomoći svima onima koji žele doći do potrebnih informacija kako bi djeci osigurali zdrav fizički i psihički razvoj, a poseban naglasak stavlja na emocionalnu inteligenciju kao temelj zdravog intelektualnog razvoja djeteta.

Dvije koprivničanke i velike prijateljice, Maša Zamljačanec i Andreja Salajec pokrenule su udrugu za promicanje suvremene umjetnosti i kulture Mamuze. Uspješno se bave organizacijom kulturnih događanja u Koprivnici te sudjeluju u umjetničko-istraživačkim projektima i brojnim radionicama.  U svojem govoru osvrnut  će se na jedno posebno mjesto – Koprivnicu. Mali, ali veliki grad za koji kažu da je grad po mjeri čovjeka, grad ljudi koji djeluju u zajedništvu i jedni od drugih uče i nasljeđuju želju za učenjem.

Među osam inspirativnih govornika predstavit će se začetnici umjetničkog web-projekta „Od5do95“, bivši i sadašnji studenti Akademije dramskih umjetnosti Andrea Kaštelan, Arijana Lekić-Fridrih i Marin Leo Janković. Njihov projekt zamišljen je kao medij za prenošenje priča žena o tome što znači biti žena u Hrvatskoj te kako se njihov put razlikuje u odnosu na živote njihovih predaka. Cilj je potaknuti međugeneracijski dijalog, a svaka žena koja sudjeluje u ovoj vremenskoj crti predstavlja po jednu godinu života – od 5 do 95 godina.

Dopustite ženama da Vas inspiriraju i potaknu na djelovanje na 9. TEDxKoprivnicaLibrary konferenciji jer vještina ne poznaje spol!

Broj posjeta je ograničen, a svoje ulaznice možete podići u Odjelu za odrasle od ponedjeljka, 7. studenoga 2016.
 
TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja, a Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica je prva knjižnica u EU koja je nositelj TED-ove licence, od 2013. godine. Događaj nosi naziv TEDxKoprivnicaLibrary gdje „x

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice