1. Zdravstveni susret pod suncobranima – Očuvajte i poboljšajte zdravlje ranim otkrivanjem rizičnih faktora

10. srpnja 2017.

1. Zdravstveni susret pod suncobranima
OČUVAJTE I POBOLJŠAJTE ZDRAVLJE
 RANIM OTKRIVANJEM RIZIČNIH FAKTORA

U petak, 14. 7. 2017. u 10 sati na terasi pod suncobranima ispred knjižnice ili u Čitaonici tiska u slučaju lošeg vremena bit će održan 1. Zdravstveni susret pod suncobranima na temu Očuvajte i poboljšajte zdravlje ranim otkrivanjem rizičnih faktora. Predavači će biti Nino Ivanuša, bacc. med. tech. i Andrea Horvat, bacc. med. tech., a susret se provodi u suradnji s Domom zdravlja Koprivnica.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i oboljenja u svijetu i u Hrvatskoj pa tako i u Koprivničko-križevačkoj županiji. Radi se o bolestima srca i krvožilnog sustava. Faktori rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti na koje ne možemo utjecati su dob, spol i pozitivna obiteljska anamneza (naslijeđe). Faktori rizika na koje možemo utjecati su pušenje cigareta, povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest, prekomjerna tjelesna težina, tjelesna neaktivnost, nepravilna prehrana i  prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića.

Cilj je ovog zdravstvenog susreta naglasiti da možemo utjecati na većinu rizičnih faktora za
obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti. U tome ključnu ulogu ima kontrola rizičnih faktora na koje se može utjecati, čime možemo smanjiti pojavnost kardiovaskularnih bolesti i do 50%. To su ispravna prehrana, kontrola masnoća u krvi i postizanje normalnih vrijednosti, tjelesna aktivnost, smanjenje prekomjerne tjelesne težine uz zdravu prehranu, potom učinkovita terapija protiv povišenog tlaka kao jednog od najvažnijih sprječivih uzroka kardiovaskularnih bolesti te prestanak pušenja.  

Učenici i nastavnici usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege Srednje škole Koprivnica zainteresiranima će mjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi i indeks tjelesne mase. Knjižničari će preporučivati knjižničnu građu na temu Zdravstvenog susreta.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice