Vedrana preporučuje

Vodoriga / Andrew Davidson

Ovaj debitantski roman je objavljen u dvadesetak zemalja i pokrenuo je masovne pohvale i oduševljenja. Nevjerojatna priča o ljubavi koja preživljava plamenove pakla i premošćuje granice vremena, ˝Vodoriga˝budi usporedbe s ˝Imenom ruže˝ Umberta Eca i ˝Engleskim pacijentom˝ Michaela Ondaatjea.

Purpurni hibiskus / Chimamanda Ngozi Adichie

˝Purpurni hibiskus˝ je roman tragične ljepote i snažne napetosti. Ovaj autoričin nagrađeni prvijenac suptilna je studija obiteljskog života i složene političke situacije u Nigeriji. Tankoćutna je to i nježna priča o emocionalnim burama u adolescentnoj dobi, moćnim obiteljskim sponama i kulturnim različitostima koje nam oblikuju živote.

Nepodnošljiva lakoća postojanja / Milan Kundera

“Nepodnošljiva lakoća postojanja” zapravo je ljubavna priča situirana u kontekst “praškog proljeća” 1968. i sovjetske okupacije koja je potom uslijedila. Ovo jest roman o ljubavi, ali ne i ljubavni roman. Kundera ne dijeli strasti svojih junaka i ne očekuje od čitatelja da se slijepo identificiraju s tim junacima: on njihova stanja ispituje, precizno bilježi, skeptično komentira.

Stoga ta knjiga o strastima jest, paradoksalno, racionalni konstrukt. Otud i fragmentarna forma, diskontuitet u naraciji: Kundera svjesno razbija narativnu iluziju, obnažuje vlastiti književni postupak, izravno se obraća čitatelju, nudi mu kulturološke i filozofske eksplikacije kojima temu svojega romana situira u širi kontekst tradicije europske umjetnosti i filozofske misli. (Velimir Visković, Danas)

Ahilejeva pjesma / Madeline Miller

Ahilejeva pjesma iznimno je originalna i inventivna vizija epa o Trojanskom ratu, ali i potresna ljubavna priča, pripovijest o sukobu ljudi sa sudbinom, o junaštvu i miru, besmrtnoj slavi i ljudskom srcu.

Rastanci / Mani Gotovac

Jedan muškarac, jedna žena: ljubav, strast, žudnja. Jednostavno život, život koji započinje tjelesnom žudnjom, gotovo glađu za drugom osobom. On želi nju, ona želi njega. Tijekom godina, tijekom desetljeća, dolaze i odlaze jedan drugome, strast postaje ljubav, pa prijateljstvo. No žudnja nikada ne nestaje: samo su trenuci bliskosti sve rjeđi, a pauze između njih sve dulje. Veza koja je započela sastancima pretvara se u niz rastanaka. Prekidi su uzaludni, ali rastanci neizbježni. I ostaje teško pitanje: što smo propustili? Gdje, kada? Za Mani Gotovac to znači: u ljubavi, dakle, u životu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice