Tatjana preporučuje

Četiri godišnja doba / Sándor Márai

Sándor Márai majstor je kratkih, jezgrovitih tekstova napisanih u filozofskome duhu. Tekstova koji bi se suvremenim jezikom mogli nazvati meditacijama ili ljekovitim mislima. Znao je da je higijenu ljudskoga duha nužno održavati, znao je da su taoističke mudrosti, budističke priče i kratke dnevne kontemplacije potrebne kao zalogaj kruha. Znao je i to da je posao pisca stvaranje misli, da je umjesto onih koji misao ne mogu oblikovati sami, pisac kipar riječi.

Padova : uspomene s bolovanja, Padova 2003.-2004. / Arsen Dedić

Ove pjesme nastale su za vrijeme operacije i bolovanja tijekom 2003. i 2004. godine u Padovi.

Pod balkonom : pripovijesti / Ranko Marinković

Zbirka pripovijedaka hrvatskog književnog klasika sadrži autorove pripovijetke okupljene oko tematike šarolike otočke svakodnevice prije, tijekom i poslije Drugog svjetskog rata. Autor vješto oslikava lokalnu zajednicu sa svim karikaturalnim detaljima, te neobičnim, slojevitim likovima koji čine njenu živopisnost i osobitost.

Cvjetni trg / Daniel Dragojević

Jezik najčešće čovjeka i njegov život uspoređuje sa životom prirode. Iz te sličnosti izrasta najveći broj metafora. U njima su čovjek i njegov život usporedivi sa svime. I kao u gotovo svim važnim stvarima, i ovdje bi se moglo reći: dobro je da je tako i nije dobro da je tako. Nikada se, naime, ne treba umoriti uspoređivati, čini to uostalom život i bez naše volje, ali ne treba zaboraviti da ni jedna metafora ne vodi zaključku, niti među sličnosti uvodi znakove jednakosti. U metafori o ptici i pjevaču čini se da smo suviše išli za namjerom a manje za točnošću. Suviše zavidimo ptici i njenoj slobodi. Međutim, kada bi ptica dobila dar govora i mi je zapitali što misli o čovjeku i njegovu hodu, ona bi sigurno izrazila svoje divljenje i zavist. I to ne bez razloga.

Veliki Gatsby / F. Scott Fitzgerald 

Središnja ličnost romana je Jay Gatsby, tajanstveni mladi bogataš kojeg muče ljubavni problemi, a priča je ispričana iz perspektive jednog njegovog prijatelja – Nicka Carrawaya.
Radnja romana smještena je u tzv. lude dvadesete, poslijeratno razdoblje koje je u američkom društvu obilježila prohibicija, ali i opća dekadencija te procvat organiziranog kriminala i ilegalnih poslova kakvima se vjerojatno bavi i lik iz naslova. Osim njegovih ljubavnih problema te kritike materijalizma i nekih drugih ljudskih osobina, u romanu su prisutne i teme vezane uz američku kulturu i način života kao što su ambicioznost, bogatstvo, glamur i dokolica viših društvenih slojeva.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice