Snježana Petika

Snježana čita od ranog djetinjstva, a dodatno vrijeme koje smo svi dobili za vrijeme koronavirusa koristi upravo za čitanje!
Snježana radi u Podravci kao referent Uvoza i izvoza, a u popodnevnim satima trenira najmlađe rukometašice u Podravkinoj školi rukometa. U ranom djetinjstvu razvila je ljubav prema knjizi i čitanju te je za nju to najdraža aktivnost koja čini njenu svakodnevicu. Osim čitanja, u slobodno vrijeme voli pogledati dobar film, seriju te rješava križaljke.

Kako ste se pronašli u „svijetu knjiga“?

Ne sjećam se točno trenutka u kojem sam zavoljela čitati. Mislim da je to u meni oduvijek, ali znam što je meni knjiga značila. Bila mi je bijeg iz ružne stvarnosti i teškog života. Otvarala mi je nove horizonte i često me nasmijala i razveselila te tako uljepšala moju svakodnevicu.

Koliko vremena provedete čitajući i biste li voljeli da “minutaža” poraste?

Nažalost, zbog brojnih obaveza ostaje mi vrlo malo vremena za čitanje, ali svaki slobodni trenutak iskoristim da pročitam barem nekoliko stranica, a uglavnom najviše pročitam navečer prije spavanja. Knjiga me opusti nakon napornog dana i odvuče misli od svih problema. Naravno da bi mi više slobodnog vremena jako dobro došlo, ali nažalost dan mi je uvijek prekratak za sve ono što bih željela u njemu napraviti.

Volite li davati ljudima u svojoj okolini preporuke za čitanje?

Pa često se nađem u situaciji da me poznanici upitaju za preporuku neke knjige, ali s obzirom na to da postoje razlike u čitalačkim interesima, često je teško dati neke preporuke.

Gdje pronalazite knjige koje čitate?

Knjige koje čitam uglavnom posuđujem u knjižnici “Fran Galović”, a često i kupim knjigu za koju smatram da bi me zanimala ili ako mi je netko preporuči.

Osim romana čitate li i stručnu literaturu, što točno pratite i volite kod nje?

Od stručne literature najviše čitam knjige iz područja psihologije. Ta vrsta literature mi pomaže da što bolje upoznam samu sebe, pomaže mi da se poboljšam kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu te da se naučim nositi sa svakodnevnim problemima modernog života, osobito sada u vrijeme pandemije. U isto vrijeme praćenje sportske psihologije mi pomaže u trenerskom radu te kako da pomognem mladim sportašima da unaprijede svoje osobne i timske izvedbe.

Utječu li knjige na ostale sfere vašeg života poput posla, odnosa s ljudima i slično?

Smatram da čitanje obogaćuje vokabular, poboljšava pamćenje, imaginaciju, pomaže nam da bolje shvatimo svijet oko nas, pomaže nam u koncentraciji i ono najbitnije, smanjuje stres i zabavlja nas. Sve navedeno razlog je što sam knjizi ostala vjerna sve ove godine i što sam tu ljubav pokušala prenijeti i na svoju djecu kojoj smo suprug i ja svako večer nakon lijeganja u krevet čitali priče i slikovnice.

Zašto Vam je čitanje važno?

Vjerujem da je čitanje najbolji odgovor i najbolji lijek za ubijanje dosade u ovo vrijeme samoizolacija i ograničenog kretanja.

Kako pronalazite vremena za čitanje?

COVID-19 mi je priskrbio dodatno vrijeme za čitanje i uživanje u knjigama.

Snježana Petika

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice