Mario Perković

Mario je pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo, a svoje slobodno vrijeme opisuje dvjema riječima – stripovi i rock. Čita, skuplja, sluša sve vezano za stripove i rock-glazbu.

Utječu li knjige na ostale sfere Vašeg života poput škole, odnosa s ljudima i slično?

Vjerojatno na više razina kojih nismo ni svjesni. Mislim da nas dosta toga što smo pročitali u mladosti ili čak nedavno može usmjeriti prema raznim odlukama ili postupcima u životu.

Zašto Vam je čitanje važno?

Mislim da je bitno da ljudi od rane mladosti steknu naviku čitati i to baš na klasičan način papirnata izdanja. Jer kad se klincima čitaju bajke, dječje knjigice i stripovi, njihova mašta može najbolje raditi.

Kako pronalazite vremena za čitanje?

Često volim nešto pročitati u popodnevnim satima kada nađem vremena za odmor.

Kako ste počeli čitati stripove?

Naučio sam čitati sa 6 godina samo zato da mogu čitati stripove, i to “Asterikse” i “Alan Fordove”. Gorio sam od želje da kužim što piše unutra, a ne da slušam druge kako pričaju o stripovima, a ja ih ne razumijem.

Kada biste htjeli privući nekoga da čita stripove – što biste mu rekli?

Čitanjem stripova najlakše se vratiti čitanju, ako ste izgubili tu naviku u mladosti. Strip je super forma jer uz tekst u oblačićima daje i vizualni prikaz nekog događanja koje se slijedom slika razvija. Zato oni koji ne vole ogromne knjige na koje treba potrošiti dosta vremena, u nekom kraćem vremenu mogu pročitati strip koji ima naglasak na akciji, zapletima i raznim situacijama likova.

I djecu je lakše privući čitanju ako čitaju stripove. Svog sina sam kao jako malog zainteresirao za čitanje sa stripovima o Garfieldu, a Garfield je kao što znate za klince genijalan.

Kojim hobijima se bavite?

Najjednostavnije rečeno – stripovi i rock.

Koristite li se pročitanim sadržajem u razgovoru s drugima?

Naravno, često se znam naći u prilici da citiram neke fore ili izreke iz stripova ili knjiga u svakodnevnom životu, čak postanu i poštapalice.

Mario Perković

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice