Zimske priče koje će vas utopliti

7. prosinca 2022.

U zimskim danima koji su pred nama nema ljepšeg od čitanja u toplini doma i u krugu obitelji. Donosimo vam nekoliko novijih zimskih slikovnica koje će i pričom i ilustracijama utopliti vaša srca i raznježiti cijelu obitelj. Potražite ih u Dječjem odjelu knjižnice.

Petrač, P. Kako je Klekan postao mekan. Zagreb: Planetopija, 2022.

Upoznajte Klekana, diva koji je surov i svadljiv bio sve dok nije shvatio da je svojim stavom otjerao sve kristalne princeze, sve mrazić , sve snježne oluje i sve vražiće. Tužan je i nesretan bio pa je odlučio promijeniti stav. U pomoć mu je priskočio šišmiš Šiš s cijelom povorkom svojih prijatelja. Na planinu ova snažna ekipa ga je prenijela gdje je opet snježnim pahuljama okružen bio. Pravu ljubav Klekan je tamo osjetio od koje se sav raznježio i mekan postao. Prva slikovnica autorice Petre Petrač  oduševit će i djecu i odrasle čitatelje. Klekan je inspiriran gorskim masivom Velika Kapela koji nam izgleda kada ga promatramo poput diva koji leži. Ova nova priča inspirirana je slavenskom mitologijom koja se nastavlja na priče Ivane Brlić-Mažćuranić. Klekana i njegov snježni dom maštovito je ilustrirao Tomislav Zlatić.

Sobin, Slavko. Doktor Jabuka i tajna božićna poruka. Zagreb: Petrine knjige, 2021.

U ovoj priči duh Božića pomalo se izgubio. Svi jure, nervozni su, nemaju vremena jedni za druge, a dječak Luka je zbunjen i nimalo ne uživa u blagdanima. Jedino je on primijetio čovjeka s fenjerom i psom koji moli za hranu. Luka mu je pružio jedino što je imao, svoju jabuku, a kad je stigao kući poželio je da se dogodi neko, nešto da svi stanu sa svojim užurbani poslovima i uživaju u blagdanima. A tada se to neko čudo i dogodi i ima li to veze s gospodinom i jabukom koju mu je Luka dao…

Walliams, David. Geronimo. Zagreb: Mozaik knjiga, 2022.

Priča o upornom carskom pingvinu, velikom sanjaru Geronimu. Silno je želio letjeti i nitko i ništa ga nije moglo zaustaviti u njegovom naumu. Priča je to i o njegovom brižnom ocu koju je učinio sve da pokaže sinu da se snovi mogu ostvariti i da pingvini doista mogu letjeti.

Donaldson, Julia. Božićna jelka. Zagreb: Ibis grafika, 2022.

Priča koja se temelji na istinitoj priči i tradiciji prema kojoj svake godine počevši od 1947. gradonačelnik Osla poklanja veliku Božićnu jelku Ujedinjenom kraljevstvu. Šumari brižljivo odabiru jelku, a u ovoj priči saznajemo kako se ona priprema za tu važnu ulogu. Svake godine pjesnici su zaduženi da napišu pjesmu koja se izvodi na pod okićeno jelkom . Ova slikovnica donosi nam pjesmu koju je za tu prigodu napisala poznata spisateljica za djecu Julia Donaldson. „Božićnu jelku“ ilustrirala je Victoria Sandøy, norveška ilustratorica.

Litchfield, David. Dječji Božić : iz prodavaonice igračaka braće Claus. Zagreb: Mozaik knjiga, 2022.

Autorska slikovnica poznatog autora i ilustratora Davida Litchfielda (autor slikovnica Medo i klavir, Pas i violina, Djedov tajni div). Priča je to o mladom Nickyu Clausu koji je odrastao u obiteljskoj tvornici igračaka. Njegovi su ujaci radili najčudesnije igračke koje su bile savršene, baš kakve je svako dijete poželjelo. No Nicky je primijetio da ne dobiju baš sva djeca igračke, a on je želio usrećiti baš svako dijete u gradu. Dao je sve od sebe i uz pomoć ujaka, prijatelja i malo čarolije želja mu se ostvarila…

Antolović, Rinaldo. Badnja noć. Zagreb: Knjiga u centru, 2021.

U ovoj smiješnoj priči saznat ćete što se dogodi kad na Badnju noć dođe Djedica. Pa kad se sav zbuni i sve u kući probudi. Ne uzme ni kolača i deku zaboravi . Roditelje zbuni pa ni mami ni tati više ništa nije jasno, ali zato su svim pokloni pod bor baš sjeli krasno.

Pripremila: Danijela Petrić

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice