Slikovnica kao poticaj djeci za razgovor o problemima

10. ožujka 2021.
Preporučene slikovnice
Preporučene slikovnice

Emocije kod djece trebaju nam biti prioritet u odgoju i ne smijemo ih zanemariti. Djeci je osobito teško pričati o brigama koje ih tište jer ih često ne mogu ni spoznati, a time ni reagirati i potražiti pomoć. Slikovnice su sjajan način da se potakne djecu na iznošenje problema i traženje rješenja. U ovom tekstu predstavljamo vam neke nove slikovnice koje na pristupačan način govore o svakodnevnim životnim situacijama, ponekad preteškim za djecu i koje nude rješenja, radost i optimizam.

Andabaka, Sanja. Anja Najmanja i potraga za školom. Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2020.
Stihopriča o djevojčici Anji i njenim školskim problemima s kojima se mogu poistovjetiti mnoga djeca. Anja kreće u školu no ne osjeća se prihvaćena od ostatka razreda. Odlazi u šumu i kroz bajkoviti dijalog sa šumskim životinjama ona traži pravu školu za sebe. Na kraju shvaća da se treba vratiti i suočiti s problemima. Uz pomoć savjeta mudre sove i slikovnice koju će sama izraditi, Anja jasno i glasno govori djeci o školi u kojoj ruganja nema, u kojoj se uči polako, užina dijeli i o školi koju je voljeti lako.

Cherry, Matthew A. Ljubav je u kosi. Split: Harfa, 2020.
U ovoj kosom ispunjenoj slikovnici doznat ćemo kako nekad ljubav stanuje u pletenicama, uvojcima i pufnama. Djevojčica Zuri ima kosu koja može sve što joj se prohtje. Frče se, kovrča, vijuga na sve strane. Živi s tatom koji brine o svemu pa je malo i umoran. Sprema joj doručak, vodi je u školu, ide na posao, a danas joj treba i pomoć oko frizure jer je danas poseban dan. U početku je frizura bila grozna, ali Zuri i tata naučili su i napravili savršenu. Tata je rasturio za poseban dan, dan kada se mama napokon vratila kući.

Percival, Tom. Gitina briga /Posve Norman. Zagreb: Profil knjiga, 2020.
Ove dvije slikovnice idealne su za razgovore o mentalnom i emocionalnom zdravlju i pozitivnoj predodžbi o sebi te izgradnji samopouzdanja. U slikovnici „Gitina briga“ upoznajemo Gitu, veselu djevojčicu, istraživačicu koja jednog dana otkrije Brigu. Isprva ju je jedva i primjećivala, a briga je počela rasti sve dok Gita nije dopustila brizi da ju zabrinjava. Tada je poslala preteška. A kako je Gita riješila brigu? Tako da je progovorila o njoj dječaku kojeg je upoznala na igralištu, tužno je sjedio, a Gita je otkrila da nije jedina koju muči briga.
Dječak Norman imao je jedan drugi problem. Jednoga dana iznenadila su mu narasla krila. Iako silno zbunjen, odlučio ih je iskušati i pri tome se silno zabavljao. Njegovu uživanciju prekinula su mnoga pitanja, poput što će roditelji reći, hoće li ga voljeti kao i prije, što će biti kada prijatelji primijete krila… Odlučio je sakriti krila pod debelu jaknu. No tajiti nešto od svojih najbližih i skrivati da si drugačiji od ostalih nikada nije rješenje.

Šuštar, Petra. Smaragdna šuma želja. Zagreb: Planetopija, 2020.
Bajkovita slikovnica za meditaciju, namijenjena djeci od 4 godine nadalje, slovenske učiteljice Petre Šuštar s predivnim ilustracijama Zorane Živić. Ova bajka slušatelja će povesti na snovito, ali uzbudljivo putovanje u neobičnu, prelijepu šumu u kojoj će upoznati nove prijatelje i otkriti da je baš sve moguće. Knjiga je osmišljena tako da opusti dijete, pomogne mu da se lakše nosi s brigama, strahovima i tugom, i ispuni mu srce pozitivnim mislima, dobrim željama za sebe i druge.

Willey, Kira. Diši kao medo : 30 svjesnih trenutaka koji će pomoći djeci da se osjećaju mirno i usredotočeno. Split: Harfa, 2020.
“Diši kao medo” sadrži kratke i zabavne vježbe koje će pomoći djeci da se opuste, koncentriraju, usredotoče na zadatke i probude svoju maštu.
Jer baš kao što trebamo vježbati svoje tijelo, moramo protegnuti i svoje mišiće potpune svjesnosti!

Priredila Danijela Petrić.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice