Rani komunikacijski razvoj: Komunikacija, jezik i govor

1. ožujka 2021.
Dijete i roditelj
Dijete i roditelj

Izraze “komunikacija”, “jezik” i “govor” često koristimo kao sinonime, ali važno je znati njihovu razliku i da su to odvojeni pojmovi. Komunikaciju možemo objasniti kao izmjenu poruka. Može biti verbalna tj. izmjena riječi ili neverbalna npr. pogled ili izraz lica. Jezik je simbolički sustav preko kojeg izmjenjujemo poruke, a govor je akustička realizacija jezika tj. govor su glasovi koje proizvodimo i koji oblikuju riječi.

Piramida komunikacijskog i govorno-jezičnog razvoja
Piramida komunikacijskog i govorno-jezičnog razvoja

 

Odmah nakon rođenja dijete ne može komunicirati s okolinom, ne razumije jezik i ne govori. Kroz prvu godinu dijete promatranjem uči kako komunicirati. Nakon toga mora naučiti poruku sastaviti u obliku jezika i tek nakon toga počinje govoriti tj. zvučno realizirati jezične poruke. Iz toga možemo vidjeti da je razvojni redoslijed:

KOMUNIKACIJSKE SPOSOBNOSTI – JEZIČNE SPOSOBNOSTI – GOVOR.

Na komunikacijske sposobnosti i usvajanje jezika utječu opće kognitivne sposobnosti (zapažanje, obrada i pohrana informacija…). Kasnija pojava govora najčešće je simptom kašnjenja u domeni kognitivnog ili jezičnog razvoja (razvoj jezika u svim oblicima npr. slaže li sintagme, rečenice…) , a valja provjeriti i postoje li problemi sa sluhom ili motoričkim sposobnostima.

Neki znaci odstupanja u domeni komunikacije koje roditelji mogu prepoznati su nesustavno odazivanje na ime, rjeđi kontakt očima ili snižena zainteresiranost za druge ljude. Odstupanja u jezičnom razvoju mogu se primijetiti u odgođenom početku jezične proizvodnje (dijete usporeno proizvodi jezik, bilo govoreni ili znakovni) ili usporenim usvajanjem novih riječi. Govorne teškoće će se odnositi na krivi izgovor riječi tj. probleme s artikulacijom ili na odstupanja u ritmu ili tečnosti govora.

Priredila Petra Pinezić

Literatura:

  1. American Speech-Language-Hearing Association. What is speech? What is language?. Preuzeto s: http://www.asha.org/public/speech/development/language_speech/
  2. Cepanec, M. (u postupku objavljivanja). Rani komunikacijski razvoj. Sveučilišni udžbenik na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
  3. Ljubešić, M., Cepanec, M. (2012). Rana komunikacija – u čemu je tajna? Logopedija, 3(1), 35-45

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice