Rani komunikacijski razvoj: Komunikacijske funkcije

2. srpnja 2021.
Slika 1.Razlika između imperativne i deklarativne funkcije. Razlika je u namjeri djeteta, a ne u komunikacijskom sredstvu

Komunikacijske funkcije možemo najlakše podijeliti na imperativne i deklarativne funkcije.
Imperativne funkcije su zapovjedne funkcije kojima je cilj kontrola ponašanja druge osobe.

  • „Daj mi igračku!“ ili „Kupi mi sladoled!“

Deklarativne funkcije su funkcije dijeljenja tj. izmjene informacija. To su pokušaji djeteta da usmjeri pažnju odrasle osobe na neki događaj ili predmet. U ranoj dobi najčešće ih vidimo u obliku komentiranja.
Ukratko, kod imperativnih funkcija cilj je neki predmet ili radnja koju dijete želi, a kod deklarativnih cilj je osoba s kojom dijete želi nešto podijeliti.
Od samog početka namjerne komunikacije djeca koriste i imperativne i deklarativne funkcije, a izostanak deklarativnih funkcija ukazuje da postoji problem s komunikacijskim razvojem. Smanjena pojava deklarativnih funkcija može se uočiti kod djece s Downovim sindromom, kod djece s poremećajem iz spektra autizma ili kod odraslih s teškim intelektualnim teškoćama.
Tipičan komunikacijski obrazac (uzorak) očekuje se već u dobi od 18 mjeseci, iako može i ranije, a ukazuje na to da je dijete motivirano za socijalno dijeljenje. Atipični komunikacijski obrazac ukazuje na nedostatak uzajamnosti u komunikaciji i povezan je sa sporijim usvajanjem jezika.

Literatura:
Cepanec, M. (u postupku objavljivanja). Rani komunikacijski razvoj. Sveučilišni udžbenik na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Priredila Petra Pinezić , univ. bacc. logoped.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice