Pomagalo za francusko pletenje

19. svibnja 2022.

Za francusko pletenje ne postoji pravi trenutak za izradu. Možete ga raditi kad god dobijete volju. U proljeće, ljeto, zimu, ujutro dok pijete čaj, kavu ili navečer dok gledate seriju ili slušate radio. Ako nemate gotovo pomagalo za pletenje možete ga i sami izraditi. Može se naručiti i preko interneta, ali ćete ga skupo platiti i morat ćete čekati da stigne poštom. A ovako ćete uštedjeti novac i vrijeme, iskoristiti vlastite ruke i maštu i reciklirati stvari koje već možete pronaći kod kuće.

Za izradu pomagala za francusko pletenje potrebno vam je slijedeće (slike su na kraju teksta):

– tuljac(kartonski ili plastični) od računa ili kartonski tuljci od aluminijske folije koji su malo širi ili tuljac od wc papira, rasjeći ga po dužini i prilagoditi željenoj širini pletenja (prikazano na slici)
– štapići za ražnjiće, po mogućnosti malo deblji, 2 -3 komada
– pištolj za vruće ljepilo i patrone
– krep traka ili trake po želji za ukrašavanje tuljca

1. Uzmemo tuljac od wc papira i škarama ga prerežemo po duljini. Zatim izrežemo dio koji nam je viška i zalijepimo s vrućim ljepilom da dobijemo tuljac promjera 1,5 cm.

2. Uzmemo štapić za ražnjić, izmjerimo duljinu tuljca i ostavimo 1 centimetar dulji štapić od tuljca i izrežemo. Kada smo dobili 4 štapića uzmemo pištolj sa vrućim ljepilom i zalijepimo štapiće na tuljac u jednakom razmaku. Pazite prste da se ne opečete!

Na vrhove štapića također kapnemo malo vrućeg ljepila kako rubovi ne bi bili oštri i vuna nam zapinjala, a isto tako da nam očice ne ispadaju van.

3. Kada smo zalijepili štapiće i ljepilo se ohladilo, uzmemo krep traku ili drugu ljepljivu ukrasnu traku kojom ćemo oblijepiti tuljac da se ne vide ljepilo i štapići. Oblijepite trakom samo toliko koliko je tuljac dugačak. Vrhovi štapića moraju ostati slobodni kako bi oko njega namatali vunu i pleli.

I naše pomagalo je gotovo! Sad samo vunu u ruke i neka zabava počne!

Uživajte u istraživanju i stvaranju novih predmeta jer mašta nema granice!

Vaša knjižničarka Zvjezdana

P.S. Molim djecu da kod oštrih i opasnih predmeta zatraže pomoć odraslih!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice