Pia Mia interaktivne slikovnice

4. listopada 2022.

Pia Mia slikovnice interaktivne su slikovnice koje potiču cjelokupni razvoj djeteta. Djeca priču mogu doživjeti putem mobilne aplikacije i dodatnih edukativnih sadržaja u kojima se povezuju tiskani i virtualni svijet. Proširena stvarnost uz kvalitetni tiskani sadržaj pruža djetetu brojne mogućnosti za istraživanje i maštanje. Iza ovog start up projekta stoji tim mladih stručnjaka – logopeda, okupljenih oko portala Logoped.hr  koji žele približiti struku svima i djeci ponuditi inovativne edukativne sadržaje. U Koprivnici su u Tjednu cjeloživotnog učenja gostovali njihovi predstavnici Ana Petanjek i Mario Dilberović te u okviru predavanja “Čitanje i tehnologija se vole” govorili o pismenosti, važnosti čitanja od rane dobi,  obilježjima Alfa generacije, predstavili slikovnice i aplikacije za rad s djecom, ali i kvalitetne drvene igračke rađene prema njihovom konceptu.

Kako bi uopće postali pismena osoba i usvojili sposobnost pronalaženja, razumijevanja i korištenja informacija neophodno je znati čitati, a i ptice na granama već znaju da u tome iznimno važnu ulogu imaju roditelji čiji je zadatak poticanje čitanja od rane dobi. Tako će djetetov vokabular biti mnogo bogatiji , a razvijat će se i radno pamćenje koje je važno za kasniji akademski razvoj pojedinca. Rano čitanje i komunikacija o pročitanom ujedno su pretpostavka za razvoj predvještina čitanja i pisanja, koje čine fonološka svjesnost, rječnik, pripovijedanje, svjesnost o pisanom tekstu i poznavanje slova. Upravo spomenute slikovnice pružaju mogućnost usvajanja predmatematičkih i predčitalačkih vještina poput brojanja, razvoj fonološke svjesnosti kao što su rima i slogovanje, zatim vježbe vizualne percepcije. Sve to obogaćuju digitalni sadržaj koji su danas sastavnica života Alfa generacije ili iGeneration djece (rođeni od 2010.-2025.godine) , a to su djeca koja su doslovno rođena s mobitelima. Logopedi Ana I Marko preporučili su i alate kojima samostalno možemo kreirati jezične igre, kao što su Wordwall , Boom Cards i Ispričaj priču, a predstavljene su i ICT-AAC aplikacija koje nastaju već nekoliko godina u suradnji studenata i profesora Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računaRstva: Glaskalica / Pričalica i druge http://www.ict-aac.hr/index.php/hr/aplikacije/novosti

Djevojčica Pia Mia ujedno je i glavna junakinja Pia Mia i čudesni safari  didaktičkih karti osmišljenih za poticanje i vježbu govornih organa. Osmišljene su također od strane logopeda, a mogu ih koristiti i djeca od prve godine životu, uz poticaj i nadzor roditelja. Na mrežnoj stranici projekta dostupni su i edukativni listići koje možete preuzeti. Slikovnice možete posuditi u Dječjem odjelu ili nabaviti vlastiti primjerak. Više informacija o projektu pročitajte na mrežnoj stranici.

Ida Gašpar

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice