Objavljen tematski popis književnoumjetničkih tekstova za djecu i mlade “Skup tema (i problema) u carstvu knjiga”

6. svibnja 2021.

Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež objavila je važan dokument koji nam donosi pregled tema i pripadajućih književnih djela za djecu i mlade, a prvenstveno je namijenjen knjižničarima, učiteljima i svim stručnim osobama koje rade s djecom i mladima kako bi im olakšao planiranje programa rada, izbor odgovarajućeg teksta te omogućio kvalitetan, ali zanimljiv i zabavan rad.
Teme su abecedno posložene, a tekstovi nose oznaku ovisno o tome jesu li namijenjeni djeci ili mladima (D i O). Prema riječima uredništva, među zastupljenim temama nalaze se teme povezane sa svakodnevnim životom djece i mladih, njihovim potrebama i interesima, okolinom i unutarnjim svijetom, npr. škola, prijateljstvo, sigurnost, glazba, magija, obiteljski odnosi, emocije, ljubav. U velikoj su mjeri zastupljeni i problemi s kojima se djeca i mladi susreću tijekom odrastanja, problemske teme o kojima bi stručna osoba željela s njima razgovarati npr. na biblioterapijskoj radionici.
Pri izradi ove tablice kao polazište, poslužila je Lista dobrih knjiga za djecu, mlade i roditelje koje Komisija objavljuje svake godine, a donosi pregled kvalitetnih slikovnica, knjiga i priručnika objavljenih u protekloj godini.

Popis možete preuzeti ovdje

U nastavku vam donosimo i poveznicu na video stručnog skupa „Biblioterapijski pristup u radu s djecom i mladima u knjižnici“, održan online 26.ožujka 2021. s više od 250 sudionika iz Hrvatske, a i šire. Sudionici su iz tri pozvana izlaganja te šest primjera dobre prakse dobili uvid u različite vrste biblioterapije i saznali koji biblioterapijski pristupi su odgovarajući u radu s djecom i mladima u knjižnicama.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice