O digitalnim slikovnicama iz perspektive čitateljice

5. ožujka 2021.
Čarobnjak Gordon

Korisnica Dječjeg odjela i velika zaljubljenica u čitanje, Karolina Điko sudjelovala je u pripremi reportaže za HRTovu emisiju “Hrvatska za 5” te tom prilikom napisala svoj doživljaj knjižničnog projekta u kojem je ranije sudjelovala:

Ja se zovem Karolina Điko i učenica sam 6.a razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ u Koprivnici. Sudjelovala sam u projektu izrade digitalnih slikovnica. Digitalne slikovnice projekt su koji je pokrenula Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica. Uz pomoć mentorica, djeca osnovnoškolske i predškolske dobi razvijala su maštu. Zajedno smo tražili mitska stvorenja u knjigama o podravskoj mitologiji. Sami smo ih nacrtali flomasterima koje je osigurala knjižnica. S tim mitskim stvorenjima i s našom maštom, napravili smo predivne slikovnice. Svi sretni što smo smislili predivnu slikovnicu odmah smo to stavili u digitalni oblik. Za one malo manje koji još ne znaju čitati u slikovnice je dodan audio zapis u kojem mentorica čita slikovnicu. Zajedno smo napravili 7 takvih digitalnih slikovnica. Neke od njih su “Slavko u knjižnici”, “Šuma na kraju svijeta”, “Grad u koprivama” i mnoge druge. Zajedno smo provodili vrijeme i družili se.
Kroz nekoliko mjeseci odlučili smo napraviti i Slavkovu kućicu bajki. Slavko je vitez s crvenim znakom koji voli knjižnicu. U Slavkovoj kućici možete se odmoriti i na tabletu gledati, čitati i slušati naše bajke. Meni se radionica jako svidjela i sretna sam što sam sudjelovala. Razvijali smo maštu razmišljajući o tome kako bi mogla izgledati sljedeća slikovnica.
Neka od zanimljivih bića su Pesoglavec, crni vitez, Grabancijaš Dijak, dravske vile, Grozelina, šumske dekle.
Meni je najljepša digitalna slikovnica “Šuma na kraju svijeta”. U toj slikovnici, nakon stotina godina pojavio se Pesoglavec koji je izazvao požar i nekim čudom sva bića su uginula. Sve su to vidjele šumske dekle koje su kraj rijeke počele pjevati čarobnu pjesmu: Viteže dođi, opasnost se sprema, tvoja te šuma sada treba!
Ako želite saznati kako je završila slikovnica i pročitati još jednu, posjetite web stranicu knjižnice.

Digitalne slikovnice Mitska bića-digitalna priča u drugoj polovici 2021.godine bit će dostupne i kao aplikacija, s mnogo interaktivnih elementa i animiranih likova. Jedva čekamo!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice