Makerspace – 100% zajednički kreativni prostor

27. lipnja 2023.

Makerspace Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica mjesto je namijenjeno druženju, učenju, istraživanju i dijeljenju znanja, a u njemu vrijeme provode korisnici svih uzrasta – od djece rane dobi do osoba starije životne dobi te djelatnici knjižnice. Opušten i moderan dizajn prostora potiče na suradnju, dijeljenje ideja i stvaranje novog, aktualnog sadržaja, kako u fizičkom tako i u digitalnom prostoru. Motivirajuća okolina potiče na kritičko razmišljanje, kreativnost, razvoj digitalnih kompetencija i timski rad te kreiranje vlastitog sadržaja kako sudionici ne bi bili samo pasivni promatrači aktivnosti. Prostor se koristi kroz više modula – za provođenje redovitih programa, povremene radionice i susrete, samostalno korištenje opreme uz nadzor i za radne sastanke timova i kolektiva Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.
Redovito se održavaju pričaonice – Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine kao i Pričaonica za djecu predškolske dobi od 3 godine nadalje u kojima se okupljaju djeca, roditelji, bake i djedovi, odgajatelji te ostali stručni suradnici. Uz kreativne radionice koje uključuju likovno i književno stvaralaštvo, odvijaju se i radionice robotike te medijske pismenosti. Uz radionice namijenjene djeci, održavaju se i radionice za mlade, a posebnu pozornost privlači ciklus „Godišnja doba s Harryjem Potterom u knjižnici“. Tijekom radionica robotike predstavlja se oprema, mini roboti i druge tehnologije koje potiču kreativno i logičko promišljanje, provode ih knjižničari i volonteri – učenici, studenti, profesori. Radionice medijske pismenosti odvijaju se prema posebnom programu koji su osmislile i nadogradile djelatnice Dječjeg odjela uz potporu Agencije za elektroničke medije. Makerspace je i nezaobilazna stanica grupnih posjeta knjižnici- djece vrtićke i školske dobi iz odgojno-obrazovnih ustanova različitih profila. Povratna informacija djece je uvijek iznimno pozitivna zato što ovaj prostor kod njih izaziva efekt iznenađenja koji je i očekivan s obzirom na to da knjižnicu još uvijek često povezuju samo s posudbom knjiga. Od ostalih aktivnosti odvijaju se sastanci radnog kolektiva, predavanja, predstavljanja publikacija, čitateljski klubovi za djecu i odrasle te radionice poučavanja ukrajinskog jezika.
Prostor je bogato opremljen. Dostupna su dva 3D printera, 3D olovka, smart TV, PlayStation 4 i VR naočale, micro:bit i BOSON setovi dodataka, mBot robot, AQ:bitovi, micro:Maqueen, Makey Makey, BeeBot, Dash i Dot roboti, različiti LEGO setovi, Strawbees set, Sphero Bolt, stolna računala, laptopi, tableti, projektor i platno. Samostalno korištenje prostora i opreme moguće je svaki radni dan od 12 do 15 sati uz prisutnost dežurnog knjižničara. Opremu je moguće i posuditi na 14 dana odgojno-obrazovnim ustanovama potpisivanjem ugovora. Za sve navedeno potrebna je prethodna najava te se prostor na dnevnoj bazi otvara prema mogućnostima dežurstva knjižničara i volontera. Postoji mogućnost najma prostora za vanjske suradnike koji su partneri i korisnici prepoznali te tijekom 2022.godine koristili za predstavljanje vlastitih projekata ili provođenje aktivnosti.
U 2022. godini održan je 21 program Robotike u Makerspaceu za djecu i stručnjake koji se u svom radu bave djecom. Održano je i 30 programa „Pričaonice za bebe i malu djecu do 3 godine“ kao i „Pričaonice za djecu predškolske dobi od 3 godine“ u kojima je ostvareno više od 450 posjeta. Neovisno o spomenutim programima, zabilježena je i 681 individualna ili grupna posjeta prostoru. Uvidom u samo ovaj manji dio statističkih pokazatelja iz 2022.godine, itekako možemo biti zadovoljni odazivom te zaključiti kako Makerspace opravdava svoju ulogu zajedničkog kreativnog prostora.
U srpnju 2023.godine djeca mogu posjetiti Makerspace petkom, od 10 do 14 sati bez prethodne najave. Vidimo se!

Ida Gašpar
Svezak : časopis Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, broj 25 / 2023.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice