Korisni logopedski mrežni izvori

4. kolovoza 2021.
Razvoj govora

Pomoću Interneta odgovor na pitanje može se dobiti samo nekoliko trenutaka nakon što nam je to pitanje palo na pamet. Kako su na Internetu prisutne informacije iz svih područja, tako i roditelji, odgajatelji i drugi mogu pronaći podatke vezane uz razvoj i odgoj djece.
Prilikom djetetova odrastanja postoji niz tzv. razvojih miljokaza, odnosno znakova koje odrasla osoba može primijetiti, a koji su pokazatelji urednog ili usporenog razvoja. Na temelju njih roditelj može znati treba li potražiti dodatnu evaluaciju i pomoć stručnjaka za neko područje razvoja (primjerice logopeda za područje komunikacije, rehabilitatora za područje motorike i sl.). Vrlo je bitno napomenuti da je stav roditelja da “će pričekati” kada i primijete odstupanja u razvoju svog djeteta zapravo nepogodan za dijete jer u nekim slučajevima, dok dijete zaista ima neku razvojnu poteškoću, čekanje i ne pružanje odgovarajuće terapije može pogoršati djetetovo stanje, odnosno otežati kasniji postupak rehabilitacije.
Komunikacijske teškoće, bilo kod djece ili odraslih, terapijom tretiraju logopedi. Za one koji se žele bolje upoznati s logopedskim temama koje uključuju poremećaje u komunikaciji, razvoj komunikacije i druge razne teme, predlažemo nekoliko web-stranica koje pružaju te informacije:

Portal logoped.hr
Ova je stranica prepuna vrlo korisnih informacija koje su pritom i raznolike. Osim što definira komunikacijske poremećaje i teškoće, daje jasne savjete usmjerene roditeljima koji govore u kojim se slučajevima treba obratiti logopedu. Osim toga, na ovoj su stranici dostupni i materijali pomoću kojih djeca mogu vježbati određene vještine (primjerice vježbati prepričavanje pomoću slikopriča). Autori ove stranice ne obraćaju se samo roditeljima, već i djeci, odraslima s vlastitim problemima u komunikaciji, učiteljima i odgajateljima te ostalim logopedima. Na stranici je prisutna i opcija “Pitaj logopeda!” kojom se korisnik stranice može obratiti jednom od članova tima logopeda koji upravljaju tom stranicom o vlastitom problemu ili problemu svoga djeteta.

Pitaj logopeda.hr
Ova web platforma omogućuje besplatan, pristupačan i indvidualno kreiran logopedski savjet svakome tko ga zatraži. Pitajlogopeda.hr funkcionira tako da svaki korisnik stranice može postaviti pitanje vezano uz neki aspekt razvoja komunikacije, odnosno ono što bi upitao logopeda da se s njime sastaje, a na to pitanje odgovara logopedica Lara Pilepić, pokretačica ove platforme. Sva postavljena pitanja spremaju se na stranici i, zajedno s odgovorom logopedice, dostupna su svim čitateljima. Logopedinja Pilepić također daje opciju online savjetovanja putem video poziva za one koji žele oči u oči porazgovarati sa stručnjakom. Osim toga, u sklopu ove web platforme postoji i blog na kojem je obrađen niz tema vezanih uz logopediju, tj. govor i jezik.

Logopedski kabinet Verbum sanum
Privatna logopedska praksa Verbum sanum, s dva kabineta u Zagrebu, ima vrlo korisnu web stranicu koja, osim podataka o samom kabinetu, nudi mnoštvo informacija o komunikacijskim poremećajima, normama jezično-govornog razvoja, logopedskim uslugama i ostalom. Svi ti podaci služe da informiraju one kojima su potrebni.

Priredila Katja Homar.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice