Knjižničarka preporučuje…

21. ožujka 2022.
Što čitati?

Uživajte u čitanju uz sljedeće slikovnice, a potražite i pokoji savjet i preporuke na blogovima spomenutim na kraju teksta.

Mačkina kuharica Julie Donaldson nova je priča iz serijala Priče iz Žirove šume namijenjene djeci već od godinu dana. Ovo je priča o maci koja je dobila krasan crveni lonac, ali ona ne zna kuhati. Maca se uputila u gradsku knjižnicu ne bi li pronašla knjigu koja će joj pomoći. U knjižnici je pronašla puno zanimljivih knjiga. Pronašla je knjigu o šišmišu vampiru, knjigu o kraljici, o dinosaurima, a na kraju i kuharicu s receptima. Uz pomoć knjige spremila je fine makarone sa sirom. Slikovnica je napravljena tako da zadrži pažnju male djece. Na svakoj stranici nalaze se prozorčići tako da mali čitatelji mogu aktivno sudjelovati otvarajući vrata od ormarića i podižući poklopce iza kojih se pojavljuju likovi i stvari iz priče.

Oli ne spava lijepa je priča primjerena za čitanje djeci prije spavanja. Namijenjena je djeci od mlađeg uzrasta. Sadrži jednostavan tekst i koloristički efektne ilustracije. Autorica je britanska ilustratorica Carly Gledhill. Ovo je priča o malenom Oliju, živahnom i zaigranom šišmišu koji nikako da se umori. Umjesto na spavanje, on kreće u pustolovinu, skakuće, penje se, roni, pliva… ali ipak se na kraju i umori i zaspe.

Karlo i družina kapuljača : gdje je pilić? je slikovnica namijenjena djeci od 2 do 4 godine. Svako jutro nakon buđenja zečić Karlo ide nahraniti pilića. No danas se pile negdje sakrilo ili zgubilo? Karlo i kokica ga traže, a maleno pile se sakriva na svakoj stranici. Osim pilića mali čitatelji mogu potražiti bubamaru, vretenca, skakavca, miša, žabicu, puža, vjevericu, patku, sovu, gavrana i rodu! Slikovnica pomaže u razvoju vještina zapažanja, koncentracije, logičkog zaključivanja.

Ivana Guljašević Kuman, autorica svima poznatog Čarapojedca, autorica je i ove jednako simpatične slikovnice Prehlađeni vuk. Priča je primjerena i za manju djecu, od 2 godine nadalje. „Šumom ječi čudan zvuk. Šmrcanje, kihanje… prehladio se vuk! Curi mu nos, boli ga glava, u ušima šumi i jako mu se spava“. Djecu će nasmijati ilustracije vuka kojem se crveni nos od kihanja i šmrcanja te raznježiti složna šumska ekipa koja će prehlađenom vuku pomoći, skuhati juhicu i topli čaj.

Od iste autorice tu je i priča Jedan dan u vrtiću koja je inspirirana pričom Djed i repa. U dvorištu vrtića pojavio se veliki kamen, teta Ana ga je vukla i vukla, ali se kamen nije ni pomaknuo. U pomoć je pozvala tetu Emu, vrtićku kuharicu i svu djecu, ali svi oni kamen nisu mogli pomaknuti. Otišli su u vrtić, pojeli ručak i otišli na spavanje. I tako dok su oni spavali u dvorištu vrtića bager je izvadio kamen…

Čiji su ovo tragovi? slikovnica je za djecu od pete godine, a ova lijepo ilustrirana priča događa se u šumi. Malo lane se izgubilo i traži svoju mamu,  prati tragove i uči čiji su. Poučna slikovnica osim tragova životinja, upoznaje djecu i sa zanimljivostima o  životinjama koje žive  u šumi,  na pašnjaku, pored jezera, na planini… Slikovnica sadrži prozorčiće čime se postiže interaktivnost s čitateljem.

Savjete o dobrobiti čitanja, preporuke slikovnica mogu se pronaći i na zanimljivim blogovima poput:
“Čitaj svojoj bebi” – blog proizašao iz nove kampanja humanitarnog karaktera kojom se želi osvijestiti važnost čitanja od najranije dobi. Blog okuplja stručnjake s područja psihologije, logopedije, pedijatrije, pedagogije, knjižničarstva. Sadrži savjete za čitanje, preporuke, tekstove zašto je važno čitati djeci.
„Laboratorij čitanja“ okuplja stručnjake koji pišu tekstove s ciljem poticanja čitanja djeci predškolske i školske dobi . Nastao je kao rezultat suradnje Lingvističkog laboratorija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s udrugom Blaberon. Suradnici Laboratorija čitanja stručnjaci su iz različitih znanstvenih disciplina (komparativne književnosti, lingvistike, kroatistike, pedagogije i fonetike), što omogućuje da se kroz timsku suradnju čitanje proučava iz različitih stručnih polazišta. Sadrži teorijske i praktične tekstove o poticanju čitanja u vrtićima, školama, knjižnicama.

Priredila Danijela Petrić

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice