Kako napraviti štapiće od papira?

13. srpnja 2021.
Izrada štapića

Ekološka osviještenost bitna je tema današnjice pa zašto ne iskoristiti ono što ionako moramo reciklirati, upotrijebiti svoju maštu i ruke i napraviti prekrasan poklon za prijatelje ili svoje najdraže. A tako malo je za to potrebno… nekoliko reklamnih letaka i eventualno boje ili perlice ukoliko to želimo ukrasiti.

Za izradu štapića od papira potrebni su vam reklamni letci. Najbolji za izradu štapića iz mog vlastitog iskustva su oni letci od Ktc-a ili Konzuma ili ako trebate malo tvrđe štapiće koji će poslužiti kao okvir onda svakako uzmite letke od Interspara (Slika 1).

Da bi započeli izradu papirnatih štapića moramo znati neke osnove koje se ne mogu uvijek pronaći na internetu. Kao prvo papir mora biti mekan, savitljiv i da upija boju. Nikako koristiti sjajne letke! Štapići se mogu bojati nakon što ih napravimo ili nakon što napravimo neki objekt po vlastitom izboru. Kao drugo, vrlo važan je sam tok papira što možete vidjeti na slici u prilogu. Ako krenete trgati papir i on ne prati ravnu liniju nikako nemojte rezati papir napola prateći tu krivudavu crtu, jer nećete moći napraviti štapiće. Oni će se savijati, praviti valove i neće bit čvrsti. (Slika 2)

Za izradu štapića potrebno nam je slijedeće: (Slika 3 i 4)

  • reklamni letci
  • nož ili skalpel kojim ćete napraviti pravokutne trake za izradu štapića
  • štapić za ražnjić
  • ljepilo

Štapić za ražnjić stavimo ukoso na sam vrh našeg papira i počnemo namatati papir na štapić . Lagano pridržavamo i ravnamo papir s drugom rukom. (Slika 5 i 6)

Kada smo pri kraju papira ljepilom namažemo kraj papira i dodatno zategnemo i učvrstimo štapić. I prvi štapić je gotov. (Slika 7 i 8)

Prvi korak smo napravili! Naučili smo kako ispravno napraviti štapić od papira.
Ukoliko ima zainteresiranih da nauče nešto više to jest kako izraditi predmete od papirnatih štapića slobodno se mogu javiti za radionicu koju ću održati 19.7.2021. u 16,30 u prostoru Makerspacea na prvom katu knjižnice.

Vidimo se ☺

Napomena!
Molim djecu da ne rade sa nožem ili skalpelom bez nadzora odraslih ili neka ih zamole za pomoć!

Priredila Zvjezdana Trgovčević.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice