Elizabeta Potroško

Elizabeta je najmlađa članica obitelji Potroško u kojoj svi vole čitati. Bavi se mnogim aktivnostima, ali uvijek pronađe vremena za čitanje.
Elizabeta je učenica petog razreda. Voli slikati i čitati, ide u glazbenu školu i najviše voli klasičnu glazbu. Cijela njena obitelj voli čitati – roditelji, dva brata, bake i djed. Uz to voli provoditi i vrijeme s prijateljima.

Tko je u obitelji počeo prvi čitati?

U mojoj obitelji svi puno čitaju. Ja sam najmlađa pa sam počela čitati zadnja.

Najstariji član čitač naše obitelji je naša baka Katica koja nas je voljela učiti o povijesti Hrvatske i koja je bila nastavnica razredne nastave i hrvatskog jezika. Od nje smo puno naučili o hrvatskoj književnosti i povijesti. Vodila nas je po cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji i vidjeli smo mnoštvo kurija, dvoraca i utvrda. Zahvaljujemo baki (i mami koja nas ima strpljenja voziti) što smo vidjeli bogatu hrvatsku prirodu i baštinu.

Kako si čitanje ubacila u svakodnevnu rutinu u koju spadaju druge obveze?

Čitam najčešće ujutro ili navečer, ovisno o školskim obavezama. Puno čitamo kada su praznici.

Kada si počela čitati?

Ja se ne sjećam od kada čitam. Sjećam se da sam kao mala puno gledala ilustracije u slikovnicama i knjigama i tako sam uz njih počela i čitati slova. Sjećam se kako sam gledala slikovnice i knjige moje starije braće. Mama je onda i meni kupila slikovnice i knjige koje sam i ja željela čitati. Najviše se sjećam kada mi je kupila knjigu Andrsenovih bajki.

Kako biraš svoje štivo?

Svoje štivo biram po naslovu. Ako mi je naslov zanimljiv onda prolistam nekoliko strana. Ako mi se sviđa ta knjiga odmah je posuđujem. Ponekad mi knjige preporučuju knjižničarke.

Utječu li knjige na ostale sfere tvog života poput škole, odnosa s ljudima i slično?

Neke knjige su promijenile moj odnos s prijateljima, a neke su mi čak dale samopouzdanje. Nekad, kada pročitam neku knjigu dobijem drugačiji pogled na svijet. Većinom je to razlog zašto čitam.

Zašto ti je čitanje važno?

Čitanje mi je važno zato da pronađem nove riječi, ali i da odem u novu pustolovinu. Kada čitam uvijek zamislim da sam ja u toj priči. Uvijek sam u nekoj pustolovini.

Kako pronalaziš vremena za čitanje?

Vrijeme za čitanje uvijek pronalazim poslije škole. Kada mi je dosadno, a znam da internet ne radi, uzmem knjigu i čitam. Najbolja stvar u danu. To mi je najdraža razbibriga.

Koji su ti hobiji osim čitanja?

Moji hobiji su sviranje, slikanje i umjetničko crtanje. Također se volim družiti s prijateljicama. To mi je odmor od svakodnevnog života.

Koje sve usluge, osim posudbe knjiga, koristiš u knjižnici?

Knjižnica je ustanova gdje su često svakakva predavanja. Išla sam na puno predavanja iz povijesti. Većinom vezanih uz Egipat. Ta predavanja iz povijesti vodi naš povjesničar Hrvoje Petrić. A kada sam bila mala igrala sam se s raznim igračkama u knjižnici. Zato mi je među najdražim ustanovama. Uvijek mi je odgovarala ta tišina i čitanje knjige. Upustim se u priču i čitam. Ma, jednostavno najbolja razbibriga!

Elizabeta Potroško

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice