Željko preporučuje

Majstor i Margarita / Mihail Afanasevič Bulgakov,

Ovo je djelo vrlo složene strukture: temelji se na mitovima koji su nam poznati iz svjetske književnosti – na legendama o Faustu i Margareti, na srednjevjekovnom satanizmu osobito germanskog porijekla, na evanđeoskim mitovima koji se odnose na Isusa i Poncija Pilata, ali i na postupcima koje poznajemo iz sovjetske satiričke beletristike, a oslonjen je i na bogatu tradiciju ruske satirično-groteskne beletristike devetnaestog stoljeća.

Derviš i smrt / Meša Selimović

Glavni protagonist romana je Ahmed Nurudin koji se susreće s poteškoćama koje mu nosi uhićenje njegovog brata i sudar s totalitarnom vlašću 19. stoljeća u Bosni, u okolnostima koje izaziva navedeni događaj.

1941. : godina koja se vraća / Slavko Goldstein

Slavko Goldstein bio je iznimna osoba koja je zadužila hrvatsko društvo na mnogo razina kao nakladnik, publicist, scenarist, neustrašivi intelektualac, pisac… Kruna njegove karijere bila je 1941. – Godina koja se vraća, jedna od najvažnijih knjiga o našoj povijesti. Pisana iz osobne perspektive, kao sjećanje, no još više kao intelektualni uvid u moralno i humano potonuće koje se dogodilo dolaskom ustaša na vlast, ovo je knjiga koja najdublje razmatra zlo i njegove trajne posljedice.

Millenium trilogija / Stieg Larsson

Trilogija Millennium je serija od tri kriminalistička romana švedskog novinara, pisca i aktivista Stiega Larssona (1954.-2004.) Dva glavna protagonista trilogije su Lisbeth Salander i Mikael Blomkvist. Lisbeth je 24-godišnja djevojka asocijalnog ponašanja, ali iznimno talentirana, s traumatičnom prošlošću. Mikael Blomkvist je 43-godišnji novinar, suvlasnik časopisa Millennium, po kojem je trilogija i dobila ime. Larsson je planirao objaviti seriju od deset romana, ali je prije iznenadne smrti dovršio samo tri.

Sapiens : kratka povijest čovječanstva / Yuval Noah Harari

Yuvala Noaha Hararija ne zanima čitava ta beskonačna sapunica ljudske povijesti – on Sapiensa promatra kao biološku vrstu. Kad je i kako nastala? Po čemu je i zašto tako jedinstvena? Što je stvorilo Sapiensovu kulturu i civilizaciju? I kakav će biti njegov kraj?
Umjesto na ere, on ljudsku povijesti dijeli na četiri revolucije: kognitivnu, agrarnu, unifikacijsku i znanstvenu. Prve su ga tri stvorile. Četvrta bi ga mogla uništiti – ali ne nekakvom senzacionalnom kataklizmom. Sapiens bi, naime, mogao postati prvom vrstom koja je počinila kolektivno samoubojstvo. Odlučivši prerasti u nešto više.
Knjiga koja odgovara, no još se više pita. Puna, kao krimić, napetih zapleta i raspleta, zbog čega se kao krimić i čita.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice