Osvrt na radionicu Sanje Pernjak „Financijski savjeti za poduzetnike početnike“

3. studenoga 2014.

Sanja Pernjak, vlasnica Knjigovodstvenog ureda Papirus u Koprivnici koji uspješno posluje od 1994. godine, održala je besplatnu radonicu Financijski savjeti  za poduzetnike početnike u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica (28.10.2014.). Uz poduzetnike početnike radionci su prisustvovali i oni koji to tek namjeravaju postati, studenti ekonomije, „mladi“ umirovljenici, vlasnici obiteljskih gospodarstava, zaposleni i nezaposleni. Prisutne je upoznala s pravnim oblicima privatnog poduzetništva,  zakonskim propisima o pojedinim oblicima registracije, dala je primjere minimalnih troškova pri otvaranju obrta, sporedne djelatnosti, jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću ili društva s ograničenom odgovornošću te primjer mjesečnih troškova pri registraciji jednog od ovih pravnih oblika. Istaknula je karakterne osobine uspješnog poduzetnika kao što su želja za upravljanjem, samopouzdanje, emocionalna stabilnost, želja za izazovima i uvažavanjem, realnost, pavodobnost, uočavanje problema, dobro zdravlje. Poželjne poduzetničke osobine su inovativnost, spremnost na rizik, samouvjerenost, upornost,  odlučnost, odgovornost. Djelovanje i ponašanje poduzetnika izravno je vezano uz etiku i etičnost. Etika poduzetništva mora voditi do dva vrijedna cilja – poslovnog uspjeha (ostvarena dobit) i moralnog zadovoljstva (osobno zadovoljstvo). Poduzetnik etičkim ponašanjem gradi svoj dignitet, ali i ugled svoje struke, što poduzetnika i čini uspješnim i pravim poduzetnikom.

Na kraju je poručila: „Mislite pozitivno, imajte cilj, jedan veliki životni, i mnogo malih, dostižnih. Ostvarujte male ciljeve pa će i veliki sam od sebe doći.“   

O PROGRAMU„KNJIŽNICA JE VIŠE OD KNJIGA – ZAJEDNO DO ZAPOŠLJAVANJA”

Radionica se održala u suradnji s Klubom poslovnih žena „Alfa“ u okviru programa „KNJIŽNICA JE VIŠE OD KNJIGA – ZAJEDNO DO ZAPOŠLJAVANJA”. Program je odgovor  koprivničkih  knjižničara na trenutno najveći društveni problem – nezaposlenost. Namijenjen je onima koji traže posao ili žele pokrenuti vlastiti, onima koji se žele prekvalificirati, nastaviti školovanje ili se dodatno usavršavati.

Svima njima knjižnica nudi predstavljanje dobre prakse u (samo)zapošljavanju (tribine, radionice, kreativne radionice), literaturu za promjenu i/ili traženje posla, literaturu za uzgoj voća, povrća i životinja, literaturu za učenje stranih jezika, kratku poduku u pretraživanju potrebnih informacija o zapošljavanju te kratku individualnu poduku o korištenju računala i interneta. Osim toga, nije zanemarivo spomenuti i besplatnu članarinu za građane grada Koprivnice i stanovnike općine Gola (ugovoreno subvencioniranje) te simboličnu članarinu za ostale. U pokretanju ovog program Knjižnica se oslanja na postojeće vlastite resurse i nove modele suradnje s institucijama i udrugama u lokalnoj sredini.

Od vlastitih resursa Knjižnica koristi primarno svoj prostor otvoren najširem krugu građana i njihovim potrebama, svoje bogate zbirke s različitim, provjerenim informacijama i znanjima,  besplatan pristup internetu za svoje članove te znanja i vještine svojih zaposlenika – knjižničara, koji su vrsni stručnjaci u pretraživanju i pronalaženju kvalitetnih informacija, potrebnih onima koji  se nalaze na tržištu rada.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice