Ksenija preporučuje

Fališ mi : u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi / Mani Gotovac

Mani Gotovac je cijeli život kao teatrologinja, dramaturginja, intendantica, svoj talent i znanje nesebično davala drugima, poticala druge da naprave dobre predstave, uloge, napišu dramske tekstove, a tek sada pokazuje kakav izniman spisateljski dar posjeduje.

Njezini autobiografski zapisi govore ne samo o burnom i zanimljivom životu nego svjedoče i o prvorazrednom stilističkom i naratorskom umijeću jedne iznimno senzibilne spisateljice sposobne da profinjeno i dojmljivo progovori i o najkompleksnijim osjećajima, o tajnama svih pojavnih oblika ljubavi, o umjetnosti pa i o samom smislu života.

Velimir Visković

Ciganin, ali najljepši / Kristian Novak

Ciganina je ispripovijedalo, preciznije kazalo jer uglavnom čitamo krnje transkripte, čak četvero pripovjedača: Milena, sredovječna povratnica u rodni Sabolščak, Nuzat, Kurd iz Mosula na putu za Calais, Sandokan zvan Sandi, Ciganin iz Bukova Dola, i Plančić, PR iz Policijske uprave zagrebačke.
Roman ide široko, tijek nekoliko života ukrstit će između tokova Drave i Mure, u Međimurju, a čime se sve bavi vremenom će popisivati literatura koja će daleko nadići njegov poveći opseg. Spomenimo sada samo da donosi dvije biografije ˝od kolijevke pa do groba˝, da zahvaća i rekonstruira barem tri kulturološka kruga, da daje poput plastičnog eksploziva snažne psihoportrete svojih četiriju kazivača i masu masovne psihologije koja raste i prijeti da će se preliti u nasilje.
Ovo je knjiga u kojoj ćete naći al-Anfal, Daesh (ISIL) i izbjeglički val, zabranjenu ljubav Hrvatice i Roma, veterana Domovinskog rata koji brine za mir u selu, policajca na zalazu karijere u shizo-epizodama, orgiju s Moldavkama u vikendici, teoriju i praksu krađe i tučnjave, pauka koji je ispleo svoju mrežu, internetsko bjesnilo, raskoš jezika, misli i emocije.

Adio kauboju / Olja Savičević Ivančević

Adio kauboju je roman o netoleranciji, o nasilju, o drugima i drugačijima… Ispričan je kroz poetske fragmente gustoće urana i opojnosti kanabisa, skakućući u vremenu i skupljajući se prema kraju, velikom finalu s pucanjem i putovanjem. U ovom romanu su se sreli Michael Ondaatje i Sergio Leone, iz likova kao da progovara nešto od duha otočana Ranka Marinkovića, a za glazbu su bili zaduženi Ennio Morricone i Toma Bebić. Mogli bismo reći, bilo jednom u Starom Naselju, pored mora… A tako je i danas.

Dvori od oraha / Miljenko Jergović

Dvori od oraha kronika su fiktivne dubrovačke obitelji Delavale, formirana oko centralnog obiteljskog lika Regine (rođene Sikirić) koju prati od rođenja 1905. do ludila i (nasilne) smrti u dubrovačkoj bolnici 2002. Točnije, roman Reginu prati od smrti do rođenja, jer Jergović svoju kroniku započinje s 15. poglavljem, neposredno nakon Reginine smrti, a završava prvim, njezinim rođenjem. To je i jedini Jergovićev književni postupak koji bi se mogao nazvati modernim, inače Dvori od oraha izdanak su one pripovjedačke tradicije, čiji su korijeni u epskom pripovjedanju uz gusle (bez ikakve pejorativne primisli!), u kojem pripovjedač matricu glavne priče puni epizodama u svim pravcima, epizodama koje nisu uvijek u glavnoj matici, ali koje imaju svoju narativnu svrhu. A da bi takav pripovjedač uopće opstao i imao publiku, nužno je da ima što ispričati. A Jergović materijala ima za tri romana i zna kako ga treba ispričati. Ono što za razliku od epskog guslanja čini dobar roman kakvi su Dvori od oraha jest njegova promišljena narativna konstrukcija u kojoj eventualne epizode nisu stvar slučajne inspiracije nego namjernog postupka kojem je cilj koherentno djelo složeno po pravilima romanesknog zanata.

Mramorna koža / Slavenka Drakulić

Godine 1995. Slavenka Drakulić objavljuje roman Mramorna koža, zanimljivu priču pisanu u prvom licu koja se bavi distanciranim odnosom jedne kiparice i njene majke. Njihov odnos počiva upravo na esencijalnom doživljaju tijela i kože, kao takve, što je ujedno i jedna od Drakulićkinih omiljenih tema.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice