U koprivničkoj knjižnici održana radionica za knjižničare „Čitanje od malih nogu“

2. srpnja 2014.

U koprivničkoj knjižnici održana radionica za knjižničare „Čitanje od malih nogu“
U ponedjeljka, 30.6. i u utorak, 1.7.2014. u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica održana je dvodnevna radionica pod nazivom “Čitanje od malih nogu”. Organizator radionice je Knjižnica Goethe-Instituta Kroatien koja je u suradnji s Gradskom knjižnicom Pazin i Knjižnicom i čitaonicom “Fran Galović” Koprivnica pokrenula ovu radionicu na putu za knjižničare s područja Istre i Sjeverozapadne Hrvatske.
U radionici u Koprivnici sudjelovalo je tridesetak školskih knjižničara i knjižničara iz narodnih knjižnica iz Sjeverozapadne Hrvatske. Radionicu je vodila Ute Hachmann, ravnateljica Gradske knjižnice u Brilonu, jedne od najinovativnijih knjižnica u Njemačkoj. Grad Brillon po broju stanovnika sličan je gradu Koprivnici, knjižnicu godišnje posjeti oko 70.000 korisnika, posjeduje čak 15.000 e-knjiga, a težište rada knjižnice je na poticanju čitanja kod djece i mladih pridržavajući se koncepta društvene uključenosti. Partneri knjižnice su stručnjaci koji rade s djecom (pedijatri, odgajatelji, logopedi, medicinske sestre, učitelji); gradska uprava (Zavod za školstvo, Ured za kulturu, Ured za socijalnu skrb i Centar za mlade) te političari i sponzori koji pružaju veliku potporu knjižnici i omogućuju im da realiziraju brojne ideje. U svom radu orijentirani su na 3 ciljne skupine: djecu od 0-3 godine i njihove roditelje, djecu predškolske dobi od 4 do 6 godina i djecu školske dobi od 6 do 10 godina.
Za djecu od rođenja do 3 godine značajan je program “Brilonske knjiške bebe – dobar start za svako dijete” kojim se svakom rođenom djetetu u Brilonu daruje startni paket koji uključuje prvu slikovnicu, informacije o ranom poticanju govora i letvicu za mjerenje visine s preporukama za čitanje prema određenoj dobi. Majkama koje rode drugo dijete poklanja se tzv. Medijski metar budući da starijem djetetu postaju zanimljivi drugi mediji poput televizije i računala. Kako bi doprli do što većeg broja roditelja otvaraju se i knjižnice u čekaonicama u suradnji s pedijatrima, logopedima i ginekološkim odjelima bolnica.
Kod djece od 4 do 6 godina u središtu njihovog rada je suradnja s dječjim vrtićima gdje je najvažniji segment obilazak knjižnice koji je koncipiran kao vožnja vlakom, a namijenjen je vrlo malim skupinama djece. Nastoji se obuhvatiti sve polaznike dječjih vrtića grada Brilona. Zanimljiv projekt je Knjiški kumovi. Radi se o stotinjak volontera koji čitaju na glas, a knjižnica za njih osigurava trening kako bi se usvojile osnovne vještine za čitanje na glas. Uz pomoć spomenutog medijskog metra i informativnih skupova žele skrenuti pažnju i na siguran rad djece na računalima, a spomenimo i program posudbe tematskih kutija s knjigama, kutija za rođendanske proslave, japanskog kazališta Kamishibai.
Knjižnica usko surađuje sa svim školama u Brilonu, a prema modelu tzv. Spiralnog kurikuluma, u izradi kojeg su i sami sudjelovali, sva djeca u drugom, četvrtom, petom, šestom i dvanaestom razredu moraju posjetiti gradsku knjižnicu. Posjete su tematske i obvezujuće za svaki navedeni razred. Učenici mogu sudjelovati u ljetnom čitalačkom klubu poznatom po sloganu “šokiraj svoje nastavnike – pročitaj knjigu!”. Sudionici moraju pročitati barem 3 knjige, knjižničari provjeravaju jesu li ih zaista pročitali, a njihovo sudjelovanje se čak i vrednuje te ulazi u svjedodžbu.
U poticajnoj i kreativnoj atmosferi dvodnevne radionice, Uta Hachmann pružila je sudionicima mnoštvo ideja i praktičnih primjera za rad u kojima su i sami mogli sudjelovati. Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo sadržajem radionice i organizacijom te istaknuli veliku motiviranost za svoj budući rad.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice