„Tko više zna, više uživa“

27. listopada 2017.

U srijedu, 25. listopada,  Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ ugostila je Božicu Jelušić.

       Putopisnim predavanjem  Europski hodokrug: pjesnici, vječni putnici , pjesnikinja Božica Jelušić još je jednom pokazala svu opravdanost mnogobrojnih književnih nagrada što ih je u proteklih 45 godina plodnog stvaralaštva primila. Okupljene ljubitelje književnosti i putopisa povela je na jednosatno „putovanje“ u kojem su se zgusnule impresije i sjećanja na krajeve i ljude koje je kao pasionirana i iskusna svjetska putnica upoznala. 

      A početak njezinih putovanja desio se davnih dana kada je kao četverogodišnja djevojčica „pobjegla“ od kuće i izgubila se u prelijepom krajoliku rodne joj Pitomače. (Priroda je bila i ostala njena velika ljubav i inspiracija, vrijedna društvenog angažmana, a vezano uz to je i pseudonim- Flora Green pod kojim ponekad objavljuje). 

     Prvo veliko putovanje bilo je davne 1969. u tadašnji Sovjetski Savez, a iz njega je naučila najvažnije lekcije o poštivanju i uvažavanju drugih, odbacivanju stereotipa, te osobito naglasila koliko je važno dobro se pripremiti i prikupiti čim više znanja o povijesti i kulturi zemlje u koju putujemo: “Tko više zna, više uživa“. A koliko Božica Jelušić zna i kroz svoje knjige nesebično dijeli ta saznanja mogli su se uvjeriti posjetitelji sinoćnjeg predavanja.  Zašto putovati baš u Nizozemsku ili Irsku, otići u Keukenhof (najveći cvjetni vrt na svijetu blizu Amsterdama), provesti čitav dan u knjižnici, pohoditi češki Krumlov, otići u Padovu, Istanbul…čarobnu Istru. A tek Podravina! 

    U maniri najboljih „školnika“ (ne zaboravimo da je Božica Jelušić umirovljena profesorica  hrvatskog i engleskog jezika) držala je pažnju publike svojim poetičnim izlaganjem, recitacijama, slikajući riječima, a bome i glumačkom i imitatorskom umješnošću. 

   Spomenuta putovanja-putopisi  ukoričena su u petoj knjizi Izabranih djela (2016.) pod naslovom Sjeverna strana i drugi puti. Knjiga je dio Petoknjižja, koje se sastoji od kajkavske, štokavske i poezije za djecu, likovnih i književnih eseja. Riječ je o skoro tisuću stranica posve novih tekstova! Bila je to ujedno i promocija ovih djela u našoj knjižnici. Uz to, Božici su u prošloj obljetničkoj godini (65 godina života i 45 godina književnog stvaralaštva) izašle još tri knjige! Osam knjiga u jednoj godini zaista je respektabilna brojka; potvrda osobite energije, talenta  i dara riječi. Ovim predavanjem Knjižnica je obilježila i Galovićevu jesen, uz podsjećanje da je prvu Galovićevu nagradu 1997. osvojila upravo Božica Jelušić za knjigu eseja Znak na zemlji: podravsko slikarstvo i kiparstvo. Poseban dar publici bilo je tumačenje značaja putovanja u Italiju, mladoga Frana Galovića te recitiranje soneta koji su nastali kao rezultat te posjete.                                        

Ovih dana Božica Jelušić nagrađena je i na natječaju za hrvatski književni putopis u Loboru, na manifestacija 11. Hrvatski književni putopis. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice