Sjećanje na Zvonka Todorovskog

19. listopada 2011.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica uključuje se tradicionalno u manifestaciju Galovićeva jesen programom „Portret zavičajnika“. Ove godine bit će to sjećanje na Zvonka Todorovskog, prošle godine nenadano preminulog književnika i našeg sugrađana, u srijedu, 26.10.2011. u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu. U posveti njegovom stvaralaštvu i osebujnoj osobnosti sudjelovat će Tonko Maroević, Sanja Lovrenčić, Marijan Špoljar i Damir Mađarić. Tom prigodom u izlozima knjižnice bit će postavljena izložba ilustracija za knjige Zvonka Todorovskog Magde Dulčić, kao i zajednički stripovi.

Veza književnika Zvonka Todorovskog (1960.-2010.) i Koprivnice je višestruka. U Koprivnici je završio osnovnu i srednju školu, a nakon studija filo­zo­fije u Zagrebu i godina provedenih u Varaždinu i Zagrebu, izabire je za mjesto u kojemu živi i stvara zajedno sa suprugom Magdom Dulčić. U Koprivnici je iznenada preminuo 11. rujna 2010. godine.
Iako se književnim radom bavio tek nepunih desetak godina, Zvonko Todorovski ostavio je snažan trag na recentnu hrvatsku književnost, posebice onu za djecu i mlade. O tome svjedoči i njegova za to kratko vrijeme ostvarena impresivna bibliografija koja bilježi osam objavljenih romana i deveti kod nakladnika u pripremi te pregršt nagrada i priznanja koje je dobio za svoja literarna djela.

Zvonko Todorovski bavio se crtanjem stripova i ilustracija, izradom gra?ka i pisanjem scenarija. Stripove je objavljivao u Poletu, ST-u, Siriusu, Kapitalu i Patku, a uz to se profesionalno bavio i grafičkim oblikovanjem.

Prvi je puta izlagao 1984. u sklopu kritičko problematske izložbe “Novi kvadrat nekad i danas” u kultnoj zagrebačkoj Galeriji Studentskog centra. Potom bilježi desetak samostalnih izlaganja, posljednji put u Galeriji Dora Art u Varaždinu 1997. godi¬ne. Od 1991. do 1997. u Varaždinu uređuje i vodi Galeriju “Forum mladih”, u kojoj javnosti predstavlja nadarene mlade likovne početnike iz cijele Hrvatske. U Zagreb se vraća 1999. godine i počinje se profesionalno baviti književnim pisanjem i pisanjem scenarija za animirane ?lmove i stripove koje crta Magda Dulčić.

Ogleda se i u pisanju radioigri.

U Starom Gradu na Hvaru profesionalna kazališna skupina “U hlod” pod vodstvom Tahira Mujičića izvela je 2007. njegov dramolet “Noć čudesnih krijesnica ili komedija od Petra” u počast Petru Hektoroviću.

Roman prvijenac za mlade “Mirakul od mora” objavio je 2002. u Nakladi Haid i njime na najbolji način najavio svoj ulazak na hrvatsku književnu scenu.

Već godinu kasnije objavljuje i svoju prvu uspješnicu, roman “Prozor zelenog bljeska” (Naklada Haid, 2003., Naklada Lukom, 2005.). Za taj roman odmah biva nagrađen Nagradom “Grigor Vitez” i Nagradom Sfera za najbolji znanstvenofantastični roman za djecu, koju dodjeljuje Udru¬že¬nje za znanstvenu fantastiku. Djelo mu je nominirano i za međunarodnu Nagradu “Mali Princ” u Tuzli.

Oba spomenuta romana uvrštena su u novi popis lektire za 7. razred osnovnih škola.

I njegov treći roman, “Mrlja” (Naklada Haid, 2004., Alfa, 2009.) također je nagrađen i to Nagradom “Mato Lovrak” za najbolji roman za mladež objavljen u 2004. godini. Sljedeće godine objavljuje svoj prvi roman namijenjen odraslim čitaocima, “Mandrač ili čudesna pripovijest o Petru Hektoroviću” (Naklada Lukom, 2005.), koji je odmah zapažen visoko vrednovan od književne kritike i samih čitalaca.

Slijede „Vjetrovi Lampeduze“ (Naklada Lukom, 2007.), pomorsko pustolovni roman za mlade, za kojega dobiva Nagradu “Anto Gardaš”, Pohvalu Nagrade “Grigor Vitez” i nominaciju na međunarodnu Nagradu “Mali princ” u Tuzli. Iste 2007. godine u izdanju Alfe objavljuje i svoj prvi roman za djecu „Plavi trubač“. Godinu dana kasnije tiskan mu je još jedan roman za mlade pod naslovom “Mjesečev prolaz” (Pastorala, Koprivnica, 2008.) te drugi roman za odrasle pod naslovom „More pravog kapetana“ (Fraktura, 2008.).

Iznenadna smrt prekinula ga je u izdavanju njegovog devetog romana “Iza

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice