Osvrt na TEDxKoprivnicaLibrary projekcije govora

27. srpnja 2016.

Osvrt na TedxKoprivnicaLibrary projekcije govora :
„Što nam znanost i budućnost donose?“

U sklopu Ljeta na Zrinskom knjižnica je organizirala velik broj programa, a jedan od njih je popularni TEDxKoprivnicaLibrary. Održao se u utorak, 26.7. u 21 sat u prostoru Stručno – znanstvenog odjela. Posjetitelji su imali prilike slušati aktualne teme o znanosti i budućnosti svijeta tehnologije.

Jedan od govornika bio je Mark Kushner čija je tema bila „Zgrade budućnosti oblikovati ćete upravo vi. Evo zašto.“ Ukazao je na to da se u arhitekturi danas više ne radi o matematici ni o zoniranju, već o instiktivnim emocijama. U karizmatičnom i često smiješnom govoru daje pregled posljednjih trideset godina arhitekture da bi pokazao kako javnost, koja nekad nije imala nikakav utjecaj, postaje nužnim dijelom procesa projektiranja. Naglašava kako uz pomoć društvenih medija povratne informacije dolaze do arhitekata godinama prije nastanka zgrade što bi značilo da arhitektura za nas može učiniti više nego ikad prije.

Druga govornica bila je Cheiko Asakava s temom „Kako nove tehnologije omogućavaju slijepima da istražuju svijet“. Izumiteljica i IBMova znanstvenica Asakava koja je slijepa od svoje četrnaeste godine, radi na rješavanju problema s kojima se susreću slijepi i pokazuje nove tehnologije koje pomažu slijepima istraživati svijet samostalnije no ikad prije, jer kako objašnjava, dizajnirajući svijet za pristup invalidima, koristi svima.

Astro Teller govori na temu „Neočekivana korist slavljenja neuspjeha“. On kaže da veliki snovi nisu samo vizije, nego vizije koje su se vezale za strategije da bi se ostvarile. Teller nas vodi u „tvornicu osvajanja Mjeseca“, u kojoj njegova ekipa nastoji riješiti najveće svjetske probleme kroz eksperimentalne projekte kao što su Internet s pogonom na balon i turbine na vjetar koje plove zrakom.

Antropologinja Amber Case govorila je na temu „Svi smo sada kiborzi“. Ona kaže da nas tehnologija danas evoluira i da postajemo nova verzija homo sapiensa koja zuri u ekrane i pritišće tipke. Prema njoj, danas se oslanjamo na „vanjske mozgove“, mobitele i računala kako bi živjeli sekundarne živote. Navodi nas da se zapitamo hoće li nas ti strojevi u konačnici povezati ili poraziti?

Tim Urban je govorio na temu „Unutar uma majstora odugovlačenja“. On zna da odugovlačenje nema smisla, ali nikad se nije mogao riješiti navike čekanja posljednjeg trenutka da bi nešto uradio. Iako njegova tema nije bila vezana za glavnu temu ovog Tedx – a,  u svojem smiješnom i pronicljivom govoru, on nas potiče da razmislimo što zaista odugovlačimo, prije nego što nam ponestane vremena.

Na ovom Tedx – u nisu se  pojavili stvarni govornici, već oni virtualni, iz Tedx baze govora. Ipak, publika je dala pozitivnu reakciju i izjasnila se da bi ovakvih neformalnih druženja trebalo biti i u budućnosti. Svi prisutni mogli su se opustiti uz kokice i pivo, koje je za njih ovoga puta osigurala knjižnica i sponzori.          

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice