Osvrt na sudjelovanje koprivničkih knjižničarki na 6. festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata u Zagrebu

28. travnja 2016.

Dijana Sabolović-Krajina i Josipa Strmečki  iz Knjižnice i čitaonice  „Fran Galović“ Koprivnica predstavile su na 6. festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata, koji je održan u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 21. travnja 2016., najnoviji projekt  ove knjižnice  Virtualna izložba „Koprivnica i Prvi svjetski rat“ (dostupno na: http://kkb.arhivx.net/kc_1st_world_war/).

Virtualnom izložbom se nastojalo prikazati sudjelovanje i stradanje vojnika i civila s područja Koprivnice i okolice u Velikom ratu, na jednom mjestu okupiti raznovrsnu i razasutu građu te omogućiti široj javnosti uvid u ovaj dio manje istražene (lokalne) povijesti. Sam nastanak virtualne izložbe pokazuje jedan novi pristup i način prikupljanja, obrade, pohrane i prezentacije građe koja je također inkorporirana i u repozitorij „Europeane“, najveće europske digitalne knjižnice.

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata i ove je godine okupio preko stotinu stručnjaka i znanstvenika iz različitih područja koji se bave digitalizacijom kulturne, znanstvene i prirodne baštine – arhiviste, muzealce, knjižničare, informatičare, povjesničare, povjesničare umjestnosti, etnologe i druge (više na: http://dfest.nsk.hr/program/). Teme ovogodišnjeg Festivala bile su: Okupljanje digitalne građe, Interoperabilnost metapodataka , Fondovi i natječaji Europske unije, Kreativne industrije i korištenje digitalne kulturne baštine, Digitalizacija specifičnih vrsta građe, Predstavljanje provedenog projekta digitalizacije. Festival je trajao dva dana, a izlagači su predstavljali projekte digitalizacije knjižne građe, zvuka i vizualne građe bilo putem PowerPoint- prezentacija ili posterskih izlaganja. Festival je prikazao najnoviju praksu ovih ustanova, kroz kontakte je omogućio  daljnju suradnju i razmjenu iskustava, a javnosti je dao uvid u donedavno još nedostupnu i nevidljivu arhivsku građu i dokumente. Drugi dan Festivala bio je posvećen edukaciji o mogućnostima financiranja digitalizacijskih projekta.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica od samih je početaka sudionik Festivala, a sustavnu i kontinuiranu praksu digitalizacije otpočela je još 2007. godine kada je krenula s digitalizacijom zavičajnog fonda, konkretno novina „Glas Podravine“(od početaka izlaženja 1950. godine), potom nastavila s digitlaizacijsom ostalog zavičajnog tiska, opusom Frana Galovića, zavičajnih razglednica, Podravskog zbornika i dr. Rezultat suradnje s Muzejom grada Koprivnice i Državnim arhivom u Varaždinu je lokalni digitalni repozitorij zavičajne kulturne baštine, prvi i za sada jedini takve vrste u Hrvatskoj (dostupno na: http://kkb.arhivx.net/).

Od brojnih zanimljivih i korisnih izlaganja na 6. festivalu hrvatskih dgitalizacijskih projekata izdvajamo sljedeće:
Tatjana Šarić (Hrvatski državni arhiv)  predstavila je projekt  „Prvi svjetski rat 1914.-1918. – pogled iz arhiva“ ( dostupno na: http://prvisvjetskirat.arhiv.hr/). Riječ je o viđenju Velikog rata kroz gradivo iz arhiva koje se može pretraživati kroz nekoliko rubrika, kao što su Izvori, Teme, Popis stradalih, Događanja. Sadržaji će se kontinuirano nadopunjavati, a predviđena je i objava na portalu Europeana 1914-1918.

Sofija Klarin Zadravec (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu) predstavila je Portal digitalnih zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s digitaliziranom baštinom organiziranom u nekoliko zbirki kao što su Stare knjige, Stare novine, Grafička zbirka, Rukopisi, Disertacije… (dostupno na: http://db.nsk.hr/).
Marija Borovičkić (izvršna uredni

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice