Osvrt na stručni posjet knjižnicama u Karlovcu i Ogulinu

2. listopada 2018.

U sklopu sakupljanja pozitivnih iskustava i informacija o dobroj praksi u građenju novih ili preuređenju starih knjižničnih zgrada, knjižničari iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica se i dalje pripremaju za projektiranje nove knjižnične zgrade u Koprivnici. Prije nekoliko dana posjetili su narodne knjižnice u Karlovcu i Ogulinu. Usto, posjetili su u Karlovcu Aquatiku, najveći akvarij slatkovodnih riba u ovom dijelu Europe i Ivaninu kuću bajke, jedinstven u svijetu multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo, a koji se nalazi u Ogulinu. Odlični su to primjeri inovativnog povezivanja atraktivnih, kulturnih i edukativnih sadržaja, u digitalnom okruženju. 

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac narodna je knjižnica smještena u prvoj i za sada jedinoj u Hrvatskoj namjenski građenoj knjižničnoj zgradi na oko 3800 m2, a sastoji se od Informativno-posudbenog odjela, Odjela za predškolski uzrast, Odjela za djecu i mladež, Odjela audiovizualne građe, Zavičajnog odjela, Studijskog odjela i Bibliobusne službe opremljene s bibliobusom i bibliokombijem. U sklopu knjižnice djeluje knjižnična stanica Švarča, Knjižnica za mlade te Središnja knjižnica Slovenaca u RH. Koprivničke knjižničare su oduševili prostori koji su svjetli i prozračni, poseban prostor za bebe i malu djecu i njihove roditelje koji radi svakodnevno, prostrani dječji odjel, prostrana zavičajna zbirka, posebni prostor za stripoteku i kafić u sklopu knjižnice, garaža za bibliobus i bibliokombi u sklopu knjižnične zgrade i općenito prostor dovoljno prostran za korisnike i građu, za kojim koprivnička knjižnica toliko vapi!

Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac prvenstveno je namijenjen djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, akvaristima, odnosno lokalnom stanovništvu, kako bi se razvijala svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti te istovremeno educiralo korisnike kako na održiv način koristiti iznimna prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma. Cijeli je objekt kao i sadržaji financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin narodna je knjižnica s oko 2000 korisnika, a smještena je u preuređenoj i obnovljenoj zgradi Doma HV-a. Iako ima problem funkcionalnosti prostora jer se ne nalazi u namjenski građenoj, nego u preuređenoj zgradi stare vojarne s vlastitom prostornom logikom, ipak ima riješen prostor dostupnosti na dva kata liftom, dvije namjenske dvorane za događanja  te također krasno opremljene prostore za djecu i mlade.

Ivanina kuća bajke djeluje na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija te predstavlja bajke najznačajnije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine, kao i bajke brojnih drugih hrvatskih i svjetskih bajkopisaca. Smještena u drevnom Frankopanskom kaštelu, sastoji se od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke, multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice. Aktivno djeluje i kroz svoju internetsku stranicu s virtualnom bazom bajki i on-line knjižnicom. Razvija svoju izdavačku djelatnost, a kroz cijelu godinu organizira kreativne edukativne programe u području pripovijedanja, literarnog i likovnog izraza, filma, predstavljačkih i primijenjenih umjetnosti i dizajna, namijenjenima djeci i odraslima. Dobar je izvor ideja u što bi mogla biti preuređena postojeća zgrada koprivničke knjižnice nakon što se u budućnosti izgradi nova zgrada na parceli kod crkve sv. Nikole.  

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice