Osvrt na predavanje “Utjecaj digitalnih tehnologija na dječji mozak – alarm za uzbunu”

28. travnja 2021.
Igor Salopek
Igor Salopek

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica u četvrtak, 22. 4. 2021. organizirala je predavanje za roditelje, odgajatelje, učitelje, knjižničare i ostale stručnjake koji se u svom radu bave djecom pod nazivom „Utjecaj digitalnih tehnologija na dječji mozak – alarm za uzbunu“. Predavanje je putem Zoom aplikacije održao Igor Salopek, dr. medicine, a predavanje je pratilo više od 90 sudionika. Igor Salopek od 2017. specijalizant je psihijatrije Opće bolnice Karlovac, a od 2020. doktorand na Poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Molekularne bioznanosti Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U Karlovcu je osnovao Integrativni centar mentalnog zdravlja, čiji je i danas voditelj, u okviru kojeg se organiziraju predavanja, skupovi i projekti s ciljem razvoja modela psihijatrije u zajednici, destigmatizacije i oporavka osoba sa psihičkim smetnjama. Predavanje je organizirano povodom Dana medijske pismenosti i uoči Noći knjige.

U današnje vrijeme kada prevladava sjedilački način života sve više ljudi obolijeva od niza kroničnih bolesti. Posljedično se smanjuju i kognitivne funkcije koje nas čine ljudima. Javljaju se teškoće s pamćenjem, čitanjem, članci se sve više smanjuju jer prosječni čitatelj ne može pratiti duže tekstove. Sve više se javljaju i ovisnosti o digitalnim tehnologijama. Prosječno dnevno provedemo 9 sati pred ekranima (računalo, telefon, TV), a 2600 puta dotaknemo ekran pametnih telefona. No kako su djeca ogledalo odraslih i prate ponašanje odraslih osoba tako i djeca u velikoj mjeri koriste digitalne tehnologije što negativno utječe na njihov razvoj. Prema istraživanjima, dijete u RH u dobi od 2 do 3 godine provede 2 sata pred ekranima tijekom radnih dana dok se preko vikenda vrijeme povećava na 2,3 sata. Dijete u dobi od 4 do 5 godina provede 2,4 sata pred ekranima, a vikendom 3,1. U predškolskoj dobi od 6 do 7 godina dijete provede 2,9 sati pred ekranima, a vikendom 3,6 sati. Kakve su preporuke struke? Djeca do 2 godine ne bi uopće smjela provoditi vrijeme pred ekranima, dok se za dob djeteta od 2 do 7 godina preporučuje ukupno 1 sat dnevno. Mnogim roditeljima to se čini nerealno no odgovornost je upravo na njima. Rast i razvoj mozga najintenzivniji je u 1. godini života, a najbolji utjecaj ima igra i korištenje trodimenzionalnih predmeta (igračke, slikovnice). Pored genetskih predispozicija, na mozak bitno utječu psihološke i socijalne okolnosti u kojima dijete odrasta te poticaji. Ako izostanu, dijete neće razvijati svoj maksimum. Korištenje ekrana ne stimulira razvoj mozga. Prečestim korištenjem društvenih mreža potiče se izlučivanje dopamina. Posljedično se javljaju ovisnosti, depresija, smanjena je motorika. Igra s djetetom , fizička aktivnost, čitanje djetetu najbolje su aktivnosti za rast i razvoj dječjeg mozga. Roditelji moraju postaviti granice za dobrobit svoje djece i kako je istaknuo dr. Salopek – koliko god smo limitirani različitim faktorima uvijek možemo izabrati još nešto – biti bolji ljudi.
Više o ovoj temi svi zainteresirani mogu pročitati u knjizi Nicholasa Carra „Plitko: što Internet čini našem mozgu“ i „Digitalna demencija : kako mi i naša djeca silazimo s uma“ njemačkog neuroznanstvenika i psihijatra Manfreda Spitzera .

Pripremila Danijela Petrić

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice