KRETANJE I VJEŽBANJE U SVAKOJ ŽIVOTNOJ DOBI

30. kolovoza 2010.

U petak, 27. kolovoza 2010. održane su posljednje zdravstvene konzultatije u programu “Zajedno do zdravlja” na temu “KRETANJE I VJEŽBANJE U SVAKOJ ŽIVOTNOJ DOBI”
Viša medicinska sestra Vesna Sertić i viši fizioteraputski tehničar Dražen Papac predstavili su mogućnosti koje svatko od nas ima kako bi kroz rekreativno kretanje i vježbanje očuvao i poboljšao svoje zdravlje.

Obaveza je i odgovornost svakog pojedinca doprinositi vlastitom zdravlju, što je i u duhu suvremenog medicinskog pristup pacijentu . S ciljem što boljeg i bržeg izlječenja, od pacijenta se očekuje aktivna suradnja s liječnikom i drugim medicinskim osobljem, što kod mnogih kroničnih bolesti, ali i kod njihove prevencije, podrazumijeva redovito kretanje i vježbanje.

Hodanje je osnovni način našega kretanja, a uz to i jedan od najboljiih načina održavanja kondicije i pokretljivosti koji je dostupan svima i prikladan za svaku dob. Nordijsko hodanje (sa štapovima za podupiranje) još je bolje od običnog rekreativnog hodanja jer aktivira i mišiće ruku, ramena i leđa.

S ciljem promoviranja zdravog načina života u Koprivnici su u suradnji Grada, Turističke zajednice i Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” formirane tzv. “Staze zdravlja” – označeni pravci namijenjeni rekreativnoj šetnji i hodanju. Ovi trasirani pravci prolaze središtem grada u različitim smjerovima, točno su izmjerene dužine, i uz njih je u tijeku postavljanje klupa kako bi se hodači povremeno mogli i odmoriti. Staze zdravlja također prolaze u blizini ljekarni, gdje hodači prema potrebi mogu izmjeriti tlak ili popiti vode.

Pojedinac u skladu sa svojim afinitetima i zdravstvenim stanjem može odabrati i druge aktivnosti poput plivanja, vožnje bicikla ili trčanja, no važno je da se prije poduzimanja bilo kakvih većih napora tijekom vježbanja obave konzultacije s liječnikom. Kod bilo koje odabrane aktivnosti posebno je važno da ona bude redovita – ako već ne svakodnevno, potrebno ju je prakticirati barem dva do tri puta tjedno i tako će sigurno pridonijeti našem zdravlju, pomoći u prevenciji bolesti kao što su debljina, dijabetes, visoki tlak, oštećenja mišićnog i koštanog tkiva itd.

Stvaranje navike zdravog načina života, što uključuje i redovito rekreativno vježbanje, osobito je nužno od najranije dobi gdje značajnu ulogu ima primjer kojeg roditelji pružaju djeci . Stoga već od malena djeci treba usaditi svijest o potrebi kretanja i vježbanja kako bi im kasnije to postao stil života jer što čovjek aktivnije živi, u starijoj životnoj dobi ima više šansi za dužu neovisnost od tuđe pomoći.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice