Koprivničke knjižničarke predstavile dobru praksu te donijele nove ideje za buduće usluge i programe

19. listopada 2017.

KOPRIVNIČKE KNJIŽNIČARKE PREDSTAVILE DOBRU PRAKSU TE DONIJELE NOVE IDEJE ZA BUDUĆE USLUGE I PROGRAME  KNJIŽNICE I ČITAONICE„FRAN GALOVIĆ“ KOPRIVNICA

Knjižničarke iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica dale su zamjetan obol 11. savjetovanju za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj s međunarodnim sudjelovanjem, koje je održano u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i suorganizaciji  Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ljubljani te Saveza knjižničarskih društava Slovenije od 11. do 13. listopada 2017. godine u Crikvenici. Tema je bila „Mreža narodnih knjižnica – suradnja u razvoju digitalnih usluga i predstavljanju javnosti“.
 
Čime je Koprivnica predstavljena?
Danijela Petrić, knjižničarka u Dječjem odjelu zajedno s Kristinom Čunović iz Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” iz Karlovca održala je izlaganje o nacionalnoj kampanji za poticanje rane pismenosti „Čitaj mi!“, njenim rezultatima i utjecaju na zajednicu. Predstavila je projekte Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica kojima se na sustavan i kontinuiran način potiče rana pismenost već od rođenja djeteta. To su projekt „Knjige za bebe“ koji se provodi od 1999. godine u suradnji s Neonatološkim odjelom koprivničke bolnice, a kojim je do sada obuhvaćeno preko 13.000 djece. Ovo je lokalni program, a ono što je bitno naglasiti je to da je Hrvatskoj potreban nacionalni program kako bi se svakom djetetu pružila ista mogućnost za razvoj rane pismenosti. Predstavljene su i koprivničke „Male knjižnice“ u pedijatrijskim ordinacijama, Odjelu pedijatrije, dječjem vrtiću, centru za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“, Pričaonice za bebe i malu djecu do 3 godine starosti te priručnik „Igrajmo se! Čitaj mi!“ u izdanju koprivničke knjižnice. Ovom nacionalnom kampanjom i provođenjem niza aktivnosti povećan je broj učlanjene djece rane dobi u narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, posudba slikovnica te uspostavljena suradnja s pedijatrima, logopedima, odgajateljima u lokalnim sredinama u cilju razvijanja rane pismenosti.

U prezentaciji Josipe Strmečki, više knjižničarke u Stručno-znanstvenom odjelu, predstavljeni su projekti digitalizacije zavičajne građe koje je koprivnička knjižnica, kao jedan od pionira u ovom području, realizirala u posljednjih deset godina – zavičajna periodika  („Glas Podravine“ 2008. – lokalne novine s najdužom tradicijom izlaženja te izbor koprivničkog tiska iz fonda Zavičajne zbirke 2009.), zbirka starih razglednica Koprivnice i okolice (2011.), portal Fran Galović Online (2009.), projekt Obiteljska sjećanja Koprivničanaca i Podravaca na Prvi svjetski rat u okviru nacionalne kampanje „Europeana 1914.-1918.“  te virtualna izložba „Koprivnica i Prvi svjetski rat“ (2016.).  Naglasak je bio na problemima postojanosti i očuvanja digitalnih zapisa u mrežnom okruženju, problemima financiranja i održavanja repozitorija, nedostatku nacionalne platforme za digitalizaciju kulturne baštine, konzorcija, problemima lokalne kooperativnosti te kakve implikacije ima globalno tržište na poslovanje i funkcioniranje knjižnice po pitanjima daljnje digitalizacije odabrane građe. Istaknuto je kako koprivnička knjižnica „pliva“ među ovim Scilama i Harbidama te ono najvažnije – njene digitalne zbirke, nakon gašenja starog repozitorija, ponovo su dostupne na novoj platformi dostupnoj na  https://library.foi.hr/metelgrad/ .

Ljiljana Vugrinec, knjižničarska savjetnica u Županijskoj matičnoj službi, održala je prezentaciju pod nazivom „U novoj zgradi gradske knjižnice želim…“, kojom je upoznala prisutne s metodologiju i rezultatima ankete provedene u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ među građanima Koprivnice tijekom ljeta 2016. godine. Anketom su građani podržali gradnju nove, suvremene, prostrane i multimedijalne gradske knjižnice koja će nuditi puno više od knjiga i čitanja te bi

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice