Čakovčani obilježili protekli tjedan u koprivničkoj knjižnici

15. ožujka 2019.

 U srijedu i četvrtak u koprivničkoj knjižnici održana su dva zanimljiva predavanja koja su povezana mjestom prebivališta predavača – Čakovcem.

U srijedu, 13.3.2019. putopisno predavanje i predstavljanje knjige „Nagovor na odvažnost  – obiteljski road trip po američkim nacionalnim parkovima“ održao je Siniša Golub. Golub radi kao ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda, a po struci je magistar znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode. Na predavanju je pričao o svojim posjetima američkim nacionalnim parkovima koji su Golubov predmet proučavanja još od 2000. godine kada je bio na studijskom boravku u Nacionalnom parku Denali na Aljasci. U međuvremenu je obišao 26 od 61 američkog nacionalnog parka te o tome napisao opširni fotografski putopis. Na predavanju je pričao o kvalitetnom upravljanju nacionalnim parkovima, susretima s rendžerima koji rade u parkovima, svojem oduševljenju ljepotama prirode i drugim doživljajima. 

Zanimljivost koju treba istaknuti je da američkim nacionalnim parkovima upravlja jedna služba, a cijena godišnje ulaznice za obilazak SVIH parkova je 80 dolara (500tinjak kuna) te vrijedi za pet članova obitelji, a može se posuditi i drugoj obitelji – dakle svi parkovi za 80 dolara za 10 osoba te Golub povlači zanimljivu paralelu –  ulaznica za Nacionalni park Plitvice iznosi 250 kuna po osobi pa čitatelji ovih redaka lako mogu donijeti zaključak koji se nameće iz ovih informacija.

U četvrtak, 14.3.2019. predavanje pod naslovom „Sjeme kao zalog naše budućnosti“ održala je Silvija Kolar Fodor već dobro poznata predsjednica Udruge Biovrt koja već tradicionalno na početku vrtlarske sezone posjećuje koprivničku knjižnicu i promiče ekološko vrtlarenje.  Potpuno je posvećena radu u udruzi Biovrt – na projektima, edukacijama i radu sa zajednicom. Na svom imanju isprobava različite tehnike uzgoja i biovrtlarstva, od klasičnih povrtnjaka pa sve do šumskih vrtova. Uzgaja i čuva preko 500 vrsta povrća, voća, cvijeća i začinskog/ljekovitog bilja i redovito povećava svoju banku sjemenja te u sklopu udruge provodi i program Čuvari sjemenja putem kojeg uključuje članove udruge Biovrt diljem cijele RH u čuvanje starinskih vrsta od izumiranja.

Tijekom zanimljivog predavanja više puta je istaknula potrebu zaštite autohtonih i različitih vrsta sjemenja kako bismo sačuvali našu biološku raznolikost. Velike korporacije kontinuirano guraju u prvi plan iste vrste voća i povrća dok su naši stari čuvanjem sjemenja očuvali i biološku raznolikost. Najčešće nam se u trgovačkim centrima nude samo dvije ili tri vrste salata – dok ih u stvarnosti ima puno više, a isto se odnosi i na druge vrste voća i povrća. Na kraju predavanja održana je i razmjena sjemenja među zainteresiranim posjetiteljima.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice