Branka Erdelji-Štivić predstavila “Starenje za početnike” u Koprivnici

7. lipnja 2019.

Željela sam prikazati odnose i osjećaje žene u jednom braku, u jednoj obitelji, neopterećenoj financijskim problemima, politikom, društvenim odnosima i onim što pratimo u medijima – rekla je Branka Erdelji-Štivić na predstavljanju knjige “Starenje za početnike” u Koprivnici, gradu u kojem je provela gotovo trideset godina radeći kao liječnica obiteljske i školske medicine. Odlazak u mirovinu za dr. Erdelji-Štivić bio je povod za potragu za novim identitetom i pritom je aktivirala svoj spisateljski talent. Naslov je bio određen i prije nego što je nastao roman u kojem se starenje prikazuje kao razdoblje kreativnosti i sazrijevanja, u kojem također može biti puno strasti, hedonizma i kreativnosti. Starenje ne možemo izbjeći, komentirala je Branka Erdelji-Štivić, stoga sam za svoju junakinju tražila način da u njemu prepozna sebe kakva je željela biti. 

Roman “Starenje za početnike” ima univerzalnu pouku i nije zavičajni roman, ali u njemu je idilično opisana Koprivnica, jer glavna junakinja odlazi baš u Koprivnicu tražeći mirno utočište, sigurnost i prijateljsku riječ. Važnu ulogu u romanu stoga imaju i sami Koprivničani. Ravnateljica knjižnice Dijana Sabolović-Krajina primijetila je kako je u romanu prepoznala brojne sugrađane koji su svojim mudrostima ili podvizima nadahnuli autoricu pri pisanju romana. Razmišljajući o mjestu na kojem će se glavna junakinja osjećati sigurno i zaštićeno, nisam mogla odoljeti da ne izaberem Koprivnicu, objasnila je iskreno autorica Branka Erdelji-Štivić, čime je ganula koprivničku publiku u prepunoj velikoj dvorani Stručno-znanstvenog odjela Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”. 

Urednica Milena Benini navela je zabranjena područja kojima se u romanu “Starenje za početnike” bavi spisateljica Branka Erdelji-Štivić. To su veza s mlađim partnerom, traženje vlastitog identiteta izvan uloge majke, supruge, bake i svih ostalih koje nameće okolina i potraga za nadahnućem kreativnog impulsa koji osjeća u sebi. Kako je rekla Milena Benini, znamo kako u klasičnim romanima koje pišu muškarci završavaju potrage za identitetom koje poduzimaju žene – jedna nađe ljubavnika, pa se baci pod vlak, a druga se otruje. Vrijeme je zato da istraživanja vlastitog identiteta počnu opisivati same žene. 

Odlomke iz romana, među kojima je i onaj s razgovorom u Koprivničkim Bregima, nadahnuto je Helena Hećimović, profesorica engleskog i francuskog jezika, a razgovor o romanu nastavio se uz domaća peciva, savijače i kolačiće koje su majstorski pripremile koprivničke prijateljice autorice. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice