9. okrugli stol Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području – izvješće i zaključci

13. travnja 2018.

Uvod u stručni skup
Povodom 8. travnja, Svjetskog dana Roma i Europske godine kulturne baštine u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica“ održan je 9. travnja 2018. godine 9. okrugli stol „Iskustva u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području“ na temu „Kulturna baština Roma na području Koprivničko-križevačke županije“.

Organizator stručnog skupa bila je Knjižnica i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica“, a suorganizatori Udruga Roma „Korak po korak“ Koprivničko-križevačke županije, Pučko otvoreno učilište „Korak po korak“ iz Zagreba te Mreža podrške romskoj djeci REYN Hrvatska. Sudjelovalo je 50  sudionika – stručnjaka iz dječjih vrtića, škola i knjižnica na koprivničkom području, predstavnika Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, Udruge Roma Koprivničko-križevačke županije i Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice, predstavnici Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, sudionici međunarodnog Erasmus+ programa,  projekta „Migrate to Library“ iz Poljske, Španjolske, Litve i Hrvatske te ostali (studentica povijesti umjetnosti, predavačica na Hrvatskim studijama, voditeljica tvrtke za pisanje projekata).

Stručni skup otvorila je dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica“. Prisutnima su se u ime suorganizatora obratili Maša Komadina, programska direktorica Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“ iz Zagreba i organizacije REYN Hrvatska koja govorila o programima za kvalitetno obrazovanje romske djece i Franjo Horvat, predsjednik udruge Roma „Korak po korak“ i Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, koji je govorio o potrebi bržeg rješavanja problema romske zajednice; zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec, koja je istaknula niz pozitivnih primjera potpore Grada Koprivnice u rješavanju problema Roma; zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je istaknuo mjere potpore Romima u Koprivničko-križevačkoj županiji, te najavio projekt nabave novog bibliobusnog vozila čime bi se pospješio pristup romske djeci knjigama, tehnologiji i općenito izvorima znanja; Ermila Pozaić koja je pozdravila prisutne u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja i ministrice Blaženke Divjak i na kraju Mirko Marković, viši savjetnik u Vladinom Uredu za ljudska prava  i prava nacionalnih manjina. Upoznao je prisutne sa zakonodavnim okvirima djelovanja nacionalnih manjina, ključnim problemima u obrazovanju Roma te s mjerama potpore njihovom uključivanju u odgojno-obrazovni sustav (Prezentacija 1). Naglasio je kako Vlada daje podršku što ranijem uključivanju djece u vrtiće, kako bi djeca što ranije svladala hrvatski jezik i stekla navike i vještine koje se od njih očekuju kada krenu u školu. Vlada stvara romskim učenicima pretpostavke za obrazovanje poput besplatnih knjiga, prijevoza, prehrane kako bi se smanjili troškovi školovanja.
U ime sudionika programa Erasmus+ prisutne je pozdravila i Milojka Skokandić, ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Vidali“ Korčula.
 
Ovogodišnja tema okruglog stola bila je posvećena kulturnoj baštini Roma na području Koprivničko-križevačke županije (Sažeci). Dosadašnje teme okruglih stolova bile su: Identificiranje problema (2010.), Važnost uključivanja romske djece u predškolske odgojno-obrazovne programe (2011.), Romski pomoćnici u nastavi (2012.), Važnost unutarsektorske i međusektorske suradnje (2013.), Uvjeti stanovanja kao čimbenik odrastanja romske djece (2014.), Uključivanja romske djece u predškolske programe (2015.), Radionica Identificiranje problema u području obrazovanja i cjeloživotnog učenja naših romskih članova zajednice – mogućnosti koje

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice