8. RUJNA, MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI I NJEGOVO OBILJEŽAVANJE U KOPRIVNIČKOJ KNJIŽNICI

5. rujna 2008.

“Pismenost je najbolji lijek” moto je ovogodišnjeg obilježavanja 8. rujna, Međunarodnog dana pismenosti.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica i ove se godine uključuje u njegovo obilježavanje. Programi i akcije koje tim povodom provodi dio su brojnih međunarodnih napore i inicijative kojima je cilj istaći važnost pismenosti u svakodnevnom životu pojedinaca i društva u cjelini. U ponedjeljak, 8. rujna u koprivničkoj knjižnici dijelit će se letci “Što znači biti pismen” , “Kako čitati” i “Kako čitati djeci”. U 12.00 sati u Dječjem odjelu upriličit će se svečanost dodjele nagrada najboljim sudionicima u Ljetnom kvizu znanja, a potom će u 13.00 sati u koprivničkom Domu mladih Sandra Sinjeri, predsjednica Upravnog vijeća Knjižnice, otvoriti izložbu postera pod nazivom GRADILI SMO, GRADIMO KNJIŽNICE U HRVATSKOJ! Cilj je prikazati projekte novoizgrađenih, rekonstruiranih i novopremljenih narodnih knjižnica u svim hrvatskim županijama u razdoblju od 2000.-2007. godine. Treba istaći da poveznica knjižnica – mladi – pismenost ,koju ova izložba ističe, nije slučajna, jer su knjižnice rasadišta opismenjavanja u svojim lokalnim zajednicama, a djeca i mladi njihovi najbrojniji korisnici.

8. rujna, Međunarodni dan pismenosti, utemeljio je UNESCO još 1967. godine s ciljem promoviranja važnosti pismenosti. Ovogodišnja tema naslovljena “Pismenost je najbolji lijek” nadovezuje se na prošlogodišnju temu “Pismenost, ključ zdravlja i blagostanja”. Pojam pismenosti nije više vezan samo uz sposobnost čitanja i pisanja već je zašao u sva područja života i označava sposobnost pronalaženja, razumijevanja i korištenja informacija u svrhu boljeg osobnog napredovanja u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturnom i društvenom životu.

Ovogodišnja tema poticaj je promišljanju uloge pismenosti u zdravijem i kvalitetnijem životu, kako pojedinca tako i društva u cjelini. Unutar UNESCO-ovog desetljeća pismenosti, u 2007. i 2008. godini posebna je pažnja posvećena zdravlju i načinu na koji pismenost može pridonijeti zdravijem životu i društvu. U svijetu se zagovara integrirani pristup kada je u pitanju zdravlje te se ističe kako uz zdravstveni sustav, edukacija i pismenost također imaju ključnu ulogu u prevenciji bolesti. UNESCO i Međunarodna čitateljska udruga poseban naglasak stavljaju na ulogu pismenosti u suzbijanju epidemioloških i prijenosnih bolesti u nerazvijenim zemljama.

Koprivnička Knjižnica svojim programima i uslugama sustavno promiče važnost pismenosti u svim aspektima svakodnevnog života, posebice uspostavljanjem suradnje s udrugama, drugim institucijama i osobama koje dijele iste ciljeve. Tema zdravlja i pismenosti prisutna je posljednjih godina u brojnim knjižničnim radionicama, tribinama i akcijama (posebice vezano uz vid), a najsvježiji primjer su netom završene ljetne zdravstvene konzultacije sa zdravstvenim stručnjacima iz koprivničke Opće bonice “Dr. Tomislav Bardek” i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Budući da praksa širenja zdravstvenih novost u hrvatskim knjižnicama, i ove inicijative koprivničke knjižnice utiru trendove, te su pionirskog karaktera u našoj zemlji.

Dijana Sabolović-Krajina

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice