Katerina Fotova Čiković

Katerina se iz Makedonije u Koprivnicu doselila 2014. godine. Knjige su joj pomogle da savlada hrvatski koji je tek učila te su joj također pomogle da shvati i naše padeže. Doktorica je znanosti na području ekonomije, radi kao predavačica na Sveučilištu Sjever. Voli knjige i čitanje.

Utječu li knjige na ostale sfere Vašeg života poput posla, odnosa s ljudima i slično?

Knjige me inspiriraju i jako utječu na mene jer sam uvijek „open-minded“ za sve ideje o kojima čitam. Vrlo brzo realiziram i provedem ideje na poslu i u privatnom životu i vidim odgovara li mi neka teorija ili ne.

Zašto Vam je čitanje važno?

Čitanje mi je ritual samoće. To mi je i način učenja i spoznavanja svijeta i sebe. Uvijek čitam o nečemu što mi je trenutno aktualno u životu. Recimo, dok sam bila trudna, čitala sam doslovce sve što se dalo pročitati o trudnoći i o porodu, kako bih se što bolje pripremila za porod. Dok sam postala majka, knjige koje sam posuđivala većinom su bile knjige o odgoju i roditeljstvu. A knjige o osobnom rastu uvijek su na meniju.

Kako pronalazite vremena za čitanje?

Snalazim se. Zapravo, koristim svaki slobodni tren za čitanje. Nije uvijek jednostavno, ali dok se hoće, sve se može. Svi mi imamo 24 sata u danu. Oduvijek mi je bilo fascinantno kako neki uspješni poduzetnici imaju vremena za sve i onda sam shvatila… morate stvoriti vremena za ono što vam je bitno, a skratiti vrijeme pred ekranima (bar kod mene to odlično funkcionira). Na ovu temu, preporučujem vam bilo koju knjigu Thicha Nhat Hahna (zahvalit ćete mi kasnije).

Postoji li knjiga koja Vam je „promijenila život“?

Postoji puno knjiga koje su mi promijenile život i poboljšale kvalitetu života i odnosa. Najprije, rekla bih da me knjiga „Budizam za majke“ u potpunosti preobrazila kao roditelja i jako sam zahvalna za tu knjigu. Osvijestila mi je puno “obrazaca“ ponašanja prema djeci i sigurna sam da sam postala bolja majka i bolja osoba zbog nje. U dijelu odgoja preporučila bih i „Svjesni roditelj“ Shefali Tsabary. Od novijih izdanja, izdvojila bih Marisu Peer „Vrhunsko samopouzdanje“ i „Univerzum ti čuva leđa“ Gabrielle Bernstein.

Je li Vam draža publicistika ili beletristika? Zašto?

Definitivno više publicistika. Znam pročitati nešto beletristike i to je uvijek osvježenje (toplo preporučujem Elif Shafak „Četrdeset pravila ljubavi“ i „Prorok i umijeće mira“ Kahlila Gibrana), ali primarno sam fokusirana na onaj dio u knjižnici gdje su knjige za duhovnost, osobni razvoj i tzv. “self-help”. Zašto? Spontano se dogodilo da sam naišla na knjigu „Moć vaše podsvijesti“ Josepha Murphya i od tada apetit za takve teme samo se povećava – jer i sama vidim koliko mi te knjige pomažu u osvješćivanju određenih automatskih (nesvjesnih) ponašanja i potiču me da uvijek radim na sebi i da svakim danom postajem bolja osoba.

Koristite li se pročitanim sadržajem u razgovoru s drugima?

Često. Kako puno čitam i primjenjujem pročitano u svom životu, uvijek sam spremna drugima ponuditi neke nove ideje i savjete, pa često spominjem knjige i autore i u neformalnim druženjima, ali i na poslu – studentima.

Koliko su knjige relevantne u profesionalnom životu?

Jako su relevantne. Naročito u mom poslu gdje su knjige prirodan dio posla. Smatram da je čitanje bitno za svakog profesionalca (u smislu čitanja stručne literature), ali općenito čitanje pomaže u povećanju elokventnosti i otvorenosti uma, tako da sam mišljenja da su knjige relevantne u svakom smislu i za svakoga.

Volite li sami lutati po knjižnici ili Vam knjižničari pomažu pri odabiru?

Ovisi. Nekada uživam u lutanju po knjižnici, a nekada dođem onako „štreberski“ s popisom. Koristim ovu priliku da pohvalim naše knjižničare jer su uvijek srdačni i spremni za pomoć i za preporuku. Zaista mi je Knjižnica “Fran Galović” najljepše mjesto u gradu i često me se tamo može vidjeti.

Katerina Fotova Čiković

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice