Odlazak u knjižnicu

1. veljače 2021.
Ilustracija odlazak u knjižnicu

Dragi roditelji,

prije škole i vrtića, prije prvih riječi i koraka – vaše dijete uči i to munjevitom brzinom od dana kad je rođeno. Djetetov mozak udvostručuje se do navršene prve godine života, a do treće godine ima težinu skoro kao mozak odrasle osobe. Što nam ovi podaci govore? Govore nam da dijete u prvim godinama života prima i obrađuje ogromne količine informacija i time stječe temelje za kasnije usvajanje znanja i (nadamo se) racionalno promišljanje o društvu kojem pripada.

A tko je glavni učitelj u prvim godinama njegova života? Roditelj, naravno! Neovisno o tome kakvo predznanje imate i kakve ste škole završili – čitati i pričati znate tako da nema nikakve prepreke da često komunicirate s vašim djetetom te stvorite poticajno okruženje za usvajanje vještine čitanja kao osnovne vještine za cjeloživotno učenje. Spomenuto poticajno okruženje stvorit ćete također na vrlo jednostavan način – u prvim mjesecima života ponudit ćete djetetu naizgled tako krhku, a zapravo jako moćnu stvar – slikovnicu! Dakako, nije dovoljno da mu samo gurnete slikovnicu u ruke – važno je da mu budete primjer i da vas često vidi s knjigama u rukama, da mu napravite mali kutak u kući kojem može pristupiti u svakom trenutku (jedna košara sa slikovnicama je sasvim dovoljna), da mu poklonite slikovnicu ili da je ono nekome pokloni.

I još jedna jako važna stvar – odvedite ga u knjižnicu čim vam se pruži prilika. Često se susrećemo s predrasudom kako djeci rane dobi nije mjesto u prostoru knjižnice. To nas zapravo uopće ne čudi zato što mnogo djece ne odrasta okruženo knjigama, što zbog intenzivnih podražaja sa strane (npr. mobilni uređaji), ali i zbog toga što njihovim roditeljima nitko nije usadio ljubav prema čitanju. Zato smo mi tu da naglašavamo sve dobrobiti odrastanja uz knjigu i zato ste vi tu da nam u tome pomognete.

Kako bi što uspješnije krenuli u pustolovinu, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta o čitanju s djetetom od najranije dobi:

  • Birajte slikovnice tvrdih korica ili slikovnice od tkanine koje je lako održavati
  • Jasne i kvalitetne ilustracije, malo teksta, brojalice te prozorčići važni su elementi na koje treba obratiti pažnju
  • Čitajte polako i ekspresivno mijenjajući tonalitet glasa
  • Razgovijetno imenujte predmete i likove te ih pokazujte prstima
  • Starijoj djeci postavljajte pitanja o pročitanom
  • Koristite ime djeteta i njegovih poznanika u pričama
  • Zabavljajte se čitajući kako bi djetetu pokazali da je čitanje zabavno

Ako čitate barem 15 minuta dnevno do djetetove pete godine života to znači da ste proveli više od 450 sati uz knjigu i čitanje, a ono što je vjerojatno i važnije – gradili ste blizak odnos s djetetom koje se u tim trenucima osjećalo voljeno i sigurno.
Na poveznici možete pronaći preporuke kvalitetnih slikovnica, knjiga za djecu i mlade te priručnika za roditelje koje pripremaju članice Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež, pa pogledajte što vam preporučuju i vidimo se u knjižnici!

Priredila Ida Gašpar

Izvori:

  • www.readaloud.org
  • Knjige za bebe: čitanje prve slikovnice (boršura). Koprivnica: Knjižnica i čitaonica “Fran Galovic” Koprivnica, 2020.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice