Programi i projekti

Facebook Bibliobus Facebook Flickr Pinterest Instagram Instagram Twitter Youtube

Programi i projekti za promicanje čitanja

ZA BEBE

Knjige za bebe

Roditelji, ne trebate čekati da vaše dijete odraste kako biste s njime podijelili zadovoljstvo u slikovnicama i pričama. Novorođenčad i mala djeca vole slikovnice, priče i pjesmice i iznad svega, zvuk Vašeg glasa. Pomažući svojem djetetu da postane blisko s knjigama i da ih cijeni od najranije dobi, pomoći ćete razvijati njegove sposobnosti i omogućiti najbolji mogući temelj za zadovoljstvo u učenju i čitanju tijekom njegovog cijelog života. Knjižnica je 1999. u suradnji s Neonatološkim odjelom Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica pokrenula projekt «Knjige za bebe». Uz financijsku potporu “Podravke”, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije od 2003. godine “prvu slikovnicu” dobivaju sve bebe rođene u koprivničkom rodilištu. Dizajn i izradu paketa izradio je Alen Pavlović iz «Artre» d.o.o. Koprivnica, logo je dar akademske slikarice Sanje Rešček. Paket sadrži brošuru sa savjetima za roditelje zašto čitati djeci, kako čitati i preporuke za čitanje od rođenja do sedme godine te prijavnicu za besplatno učlanjenje u Dječji odjel Knjižnice koja se može iskoristiti godinu dana od primitka. Uz brošuru i prijavnicu paket «Knjige za bebe» sadrži „prvu slikovnicu“. Cjelokupni sadržaj upakiran je u male platnene torbe. Od 2003. do kraja 2013. u projekt „Knjige za bebe“ uključeno je 10961 beba.

paket

Brošura "Kako čitati djeci?"

Pričaonica za malu djecu do 3 godine

Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine program je knjižnice koji se održava od listopada 2008. s namjerom pružanja stručne i savjetodavne pomoći roditeljima u kvalitetnom provođenju vremena s djetetom. To je prigoda za razmjenu iskustva među roditeljima, a mališanima za igru i druženje s vršnjacima. Zbog nedostatka prostora u Dječjem odjelu Knjižnice, Čitaonica tiska na prvom katu knjižnice svake treće subote u mjesecu opremljena je kao prostor namijenjen bebama i maloj djeci. Program vode odgajateljice, stručnjaci za određena područja i knjižničari. Teme o kojima se razgovara predlažu i sami roditelji. Na susretu knjižničari preporučuju roditeljima literaturu na određenu temu, kao i slikovnice za mališane. Pričaonica se održava svake treće subote u mjesecu u vremenu od 9.30 do 10.15 za djecu od 6 do 18 mjeseci, od 10.30 do 11.15 sati za djecu od 18 mjeseci do 2 godine i u vremenu od 11.30 do 12.15 sati za djecu od 2 do 3 godine. Nakon završetka programa, knjižnica roditeljima daje mogućnost konzultacije sa stručnjacima. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje na broj telefona 048/622-363 (kućni 106) ili na e-mail djecji@knjiznica-koprivnica.hr. Stjecanje navike dolaska u knjižnicu od najranije dobi preduvjet je za uspješno učenje kroz cijeli život.
Stoga roditelji, bebe i mala djeca vidimo se u koprivničkoj knjižnici!
Savjete, preporuke za čitanje i programe za poticanje čitanja možete pronaći u priručniku „Igrajmo se! Čitaj mi!: priče, igre i pjesmice za bebe i malu djecu: poreporuke roditeljima za poticanje rane pismenosti“ u izdanju Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica te na web stranici nacionalne kampanje za poticanje ranog glasnog čitanja „Čitaj mi!“ www.citajmi.info.

ZA PREDŠKOLCE

Pričaonica

Pričaonica djeluje u Knjižnici od 1983. godine sa svrhom poticanja čitateljskih navika i razvijanja kulture čitanja kod najmlađih korisnika. Namijenjena je djeci predškolskog uzrasta od 4 godine nadalje. Održava se ponedjeljkom od 16,30 do 18,00 sati. Pričaonicu vodi odgajateljica, vanjska suradnica iz dječjeg vrtića. U Pričaonici se: čitaju priče, rade logopedske igre, provodi kreativan rad, razvijaju motoričke vještine, druženjem se djeca socijaliziraju te se razvija pozitivan stav prema čitanju. Čitanjem djetetu obogaćuje se njegov rječnik i proširuje opće znanje, potiče mašta i kreativnost, unapređuje sposobnost slušanja i razvija kultura čitanja od najranije dobi
Prije i nakon Pričaonice:
- učlanite dijete u Knjižnicu
- razgovarajte s djetetom o tome što je Pričaonica
- pripremite dijete na činjenicu da u Pričaonici sudjeluje samostalno
- roditelji djece koja se teže odvajaju mogu za vrijeme trajanja Pričaonice ostati u prostoru Dječjeg odjela
- nakon Pričaonice možete posuditi slikovnice i izabrati stručnu literaturu iz zbirke priručnika za roditelje


Moja prva kompjutorska radionica

Radionica je namijenjena djeci od tri do šest godina i njihovim roditeljima. Na zanimljiv i poticajan način dijete se upoznaje s radom na računalu. Programi koji se nude u radionici prilagođeni su uzrastu i sposobnostima djeteta te potiču razvoj osnovnih vještina prije polaska u školu. Osim što djeca rado dolaze u radionicu, to je prilika za druženje djece i roditelja, ali i prilika da roditelji spoznaju kako njihovo dijete prihvaća i usvaja nove medije i nove spoznaje. Prijave polaznika na broj telefona 622-363/105 ili e-mailom.

„Igrajmo se s mamom i tatom, bakom i djedom“ i „Igraj se i uči“- posudba interaktivnih kovčežića iznenađenja

Usluga je namijenjena obiteljima s malom djecom s ciljem kvalitetnog provođenja vremena roditelja i starijih osoba u igri i poučavanju svoje djece i unuka. Knjižničari pripremaju interaktivne pakete, tj. plastične kovčežiće koji sadrže slikovnice na određene teme, društvene igre i materijale za kreativan rad.

Male knjižnice u pedijatrijskim ordinacijama

Male knjižnice u pedijatrijskim ordinacijama novi je projekt Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica u suradnji s pedijatrijskim ordinacijama dr. Zorice Valentić i dr. Ranka Vondračeka te Odjelom pedijatrije Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, a u okviru prve nacionalne kampanje za poticanje ranog glasnog čitanja „Čitaj mi“. Projekt je nagrađen Poveljom “Društva Naša djeca“ za uzorno provedenu Naj-akciju 2013. Cilj je senzibilizirati roditelje na važnost čitanja djeci od najranije dobi. Od listopada 2013. godine „Male knjižnice“ nalaze se u pedijatrijskoj ordinaciji i u Odjelu pedijatrije. Svaka mala knjižnica u svom inicijalnom fondu sadrži tridesetak slikovnica namijenjenih djeci od najranije do predškolske dobi koje roditelji i djeca mogu čitati za vrijeme čekanja na pregled ili tijekom boravka u bolnici. Za posudbu i pristup većem fondu roditelji mogu posjetiti Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović Koprivnica“.

ZA OSNOVNOŠKOLCE

Čitamo s vama – kako prepoznati teškoće u čitanju – disleksiju

Program je namijenjen djeci s teškoćama u čitanju, njihovim roditeljima, starateljima, učiteljima i svima onima koji im žele pomoći. Nudi zbirku knjiga i priručnika u kojima je na jednostavan način objašnjen sam tijek učenja čitanja i pisanja, moguće objektivne i subjektivne teškoće te predloženi različiti načini uvježbavanja tih vještina putem igara. Na raspolaganju su informativno - edukativni letci koji se odnose na prepoznavanje teškoća u čitanju i pisanju namijenjeni odraslima i letci namijenjeni djeci. Osim knjiga i priručnika, djeca mogu uvježbavati vještine čitanja i pisanja pomoću, njima namijenjenih kompjutorskih programa.
Popis web stranica o disleksiji:

hrvatski jezik: engleski jezik: njemački jezik: Korisni savjeti za učitelje, roditelje i učenike

Glazbena slušaonica

Uz slušanje glazbe iz glazbene zbirke Dječeg odjela, provest ćete zabavno i korisno svoje slobodno vrijeme.

Kompjutorska igraonica

Uz veliki izbor CD-ROM-ova za učenje i zabavu, možeš naučiti što je multimedija, CD-ROM i kako se njime koristiti.

Video projekcije

U društvu svojih vršnjaka možeš pogledati obrazovni, igrani ili animirani film iz zbirke Dječjeg odjela po vlastitom izboru.

«Družimo se – igrajmo se!» - igranje društvenim igrama

Zabavi se u društvu prijatelja uz popularne društvene igre iz zbirke Dječjeg odjela.

Likovne radionice

Namijenjene su svima vama koji želite kreativno i zabavno iskoristiti slobodno vrijeme. Održavaju se povremeno.

Književni susreti

U Knjižnici povremeno gostuju književnici za djecu i mlade, a tijekom susreta s njima možeš saznati zanimljivosti o njihovim knjigama i životu.

Kvizovi znanja

U ljetnim mjesecima možeš sudjelovati u tematskom kvizu znanja i provjeriti svoje vještine u pretraživanju informacija. Ukoliko točno odgovoriš na sva pitanja možeš povodom 8.9., Međunarodnog dana pismenosti, osvojiti nagradu. Nacionalni kviz za poticanje čitanja provodi se u Mjesecu hrvatske knjige (15.10.-15.11.).