Odjeli i službe

Facebook Bibliobus Facebook Flickr Pinterest Instagram Twitter Youtube

Projekti za poticanje čitanja

Knjige za bebe

Roditelji, ne trebate čekati da vaše dijete odraste kako biste s njime podijelili zadovoljstvo u slikovnicama i pričama. Novorođenčad i mala djeca vole slikovnice, priče i pjesmice i iznad svega, zvuk Vašeg glasa. Pomažući svojem djetetu da postane blisko s knjigama i da ih cijeni od najranije dobi, pomoći ćete razvijati njegove sposobnosti i omogućiti najbolji mogući temelj za zadovoljstvo u učenju i čitanju tijekom njegovog cijelog života. Knjižnica je 1999. u suradnji s Neonatološkim odjelom Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica pokrenula projekt «Knjige za bebe». Uz financijsku potporu “Podravke”, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije od 2003. godine “prvu slikovnicu” dobivaju sve bebe rođene u koprivničkom rodilištu. Dizajn i izradu paketa izradio je Alen Pavlović iz «Artre» d.o.o. Koprivnica, logo je dar akademske slikarice Sanje Rešček. Paket sadrži brošuru sa savjetima za roditelje zašto čitati djeci, kako čitati i preporuke za čitanje od rođenja do sedme godine te prijavnicu za besplatno učlanjenje u Dječji odjel Knjižnice koja se može iskoristiti godinu dana od primitka. Uz brošuru i prijavnicu paket «Knjige za bebe» sadrži „prvu slikovnicu“. Cjelokupni sadržaj upakiran je u male platnene torbe. Od 2003. do kraja 2015. u projekt „Knjige za bebe“ uključeno je 12667 beba.Dokumenti:

Brošura "Knjige za bebe"


Male knjižniceMale knjižnice u pedijatrijskim ordinacijama novi je projekt Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica u suradnji s koprivničkim pedijatrima i Dječjim domom, a u okviru prve nacionalne kampanje za poticanje ranog glasnog čitanja „Čitaj mi“. Projekt je nagrađen Poveljom “Društva Naša djeca“ za uzorno provedenu Naj-akciju 2013. Cilj je senzibilizirati roditelje na važnost čitanja djeci od najranije dobi. „Male knjižnice“ nalaze se u pedijatrijskoj ordinaciji dr. Zorice Valentić i dr. Ranka Vondračeka, u Odjelu pedijatrije Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“, u Pedijatrijskoj specijalističkoj ambulanti, u Centru za pružanje usluga u zajednici „Svitanje“ i u Dječjem vrtiću „Igra“. Svaka mala knjižnica u svom inicijalnom fondu sadrži tridesetak slikovnica namijenjenih djeci od najranije do predškolske dobi koje roditelji i djeca mogu čitati za vrijeme čekanja na pregled, tijekom boravka u bolnici ili za vrijeme poludnevnog boravka djece u Dječjem domu. Za posudbu i pristup većem fondu roditelji mogu posjetiti Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ Koprivnica.

Dječji čitateljski klub

Dječji čitateljski klub namijenjen je djeci od 3. do 6. razreda osnovne škole, ali i onima koji se osjećaju kao iskusni čitatelji i vole čitati. U klubu se razmijenjuju doživljaji o pročitanim knjigama, sklapaju prijateljstva, uči se argumentirano razgovarati, sudjeluje se u kreativnim aktivnostim na temu knjige i čitanja. Sastanci se održavaju jednom mjesečno u prostoru Knjižnice.

„Igraj se i uči strani jezik!“ – posudba torbica za učenje stranih jezika

U Dječjem odjelu Knjižnice uvedena je nova usluga "Igraj se i uči strani jezik" - posudba torbica za učenje stranih jezika. Usluga je namijenjena djeci predškolske i rane školske dobi, a uključuje materijale za učenje stranih jezika: engleskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog i francuskog jezika. Torbice su izrađene od recikliranih materijala socijalne zadruge Humana Nova, a sadrže edukativne materijale poput rječnika, slikovnica, audio CD-a, DVD-a te edukativnih igara. Glavni cilj uvođenja ove usluge je poticanje učenja i usvajanje osnova stranih jezika na zabavan i djeci primjeren način. Rano učenje jezika omogućuje njegovo kvalitetnije usvajanje, olakšava učenje materinskog jezika, razvija samopouzdanje kod djece kao i kreativne i druge sposobnosti.„Vrećice iznenađenja“

“Vrećica iznenađenja” nova je usluga Dječjeg odjela. Radi se o posudbi 15 vrećica koje su podijeljene po različitim temama kao što su zdrava prehrana, bonton, svemir, rođendanske zabave i sl. U vrećicama se nalazi nekoliko knjiga, odnosno slikovnica i tematskih priručnika, društvena igra, CD i aktivnost vezana uz temu. Namijenjene su djeci predškolske i niže osnovnoškolske dobi, a mogu se posuditi na rok od 30 dana.
Katalog „Vrećica iznenađenja“ dostupan je ovdje:
http://issuu.com/knjiznica.fran.galovic/docs/vrecice_iznenadenja_katalog

Posudite vrećicu iznenađenja, zabavite se i naučite nešto novo!„Olimpijada čitanja“

Projekt se provodi za vrijeme ljetnih praznika u suradnji s koprivničkim osnovnim školama. Želja je potaknuti djecu da tijekom školskih praznika iskoriste vrijeme za poboljšanje svojih čitateljskih vještina, da prošire rječnik te unaprijede znanja prije početka nove školske godine. Također, cilj je bio i zainteresirati ih za knjižničnu građu koja nije obavezna u školi, razvijati timski rad kao i stjecanje navike dolaska u Knjižnicu.

Knjižničarke pripreme kvalitetnu literaturu, djeca po želji odabiru naslov te kod povratka popunjavaju kratak upitnik kako bi se provjerilo. Za točno popunjen upitnik sudionik je osvojio bod za svoj razred koji se bilježio na oglasnoj ploči u knjižnici.Nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“

Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Koprivnička knjižnica aktivno se uključila u kampanju te promovira kampanju i važnost čitanja od najranije dobi u gotovo svim programima za djecu. Posebno vrijedi istaknuti programe Knjige za bebe, Male knjižnice te predavanja za roditelje u dječjim vrtićima „Čitajmo im od najranije dobi.“ Više o kampanji na: http://www.citajmi.info/kampanja/