Odjeli i službe

Facebook Bibliobus Facebook Flickr Pinterest Twitter Youtube

Projekti za poticanje čitanja

Knjige za bebe

Roditelji, ne trebate čekati da vaše dijete odraste kako biste s njime podijelili zadovoljstvo u slikovnicama i pričama. Novorođenčad i mala djeca vole slikovnice, priče i pjesmice i iznad svega, zvuk Vašeg glasa. Pomažući svojem djetetu da postane blisko s knjigama i da ih cijeni od najranije dobi, pomoći ćete razvijati njegove sposobnosti i omogućiti najbolji mogući temelj za zadovoljstvo u učenju i čitanju tijekom njegovog cijelog života. Knjižnica je 1999. u suradnji s Neonatološkim odjelom Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica pokrenula projekt «Knjige za bebe». Uz financijsku potporu “Podravke”, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije od 2003. godine “prvu slikovnicu” dobivaju sve bebe rođene u koprivničkom rodilištu. Dizajn i izradu paketa izradio je Alen Pavlović iz «Artre» d.o.o. Koprivnica, logo je dar akademske slikarice Sanje Rešček. Paket sadrži brošuru sa savjetima za roditelje zašto čitati djeci, kako čitati i preporuke za čitanje od rođenja do sedme godine te prijavnicu za besplatno učlanjenje u Dječji odjel Knjižnice koja se može iskoristiti godinu dana od primitka. Uz brošuru i prijavnicu paket «Knjige za bebe» sadrži „prvu slikovnicu“. Cjelokupni sadržaj upakiran je u male platnene torbe. Od 2003. do kraja 2015. u projekt „Knjige za bebe“ uključeno je 12667 beba.Dokumenti:

Brošura "Knjige za bebe"


Male knjižnice u pedijatrijskim ordinacijama i Dječjem domu „Svitanje“Male knjižnice u pedijatrijskim ordinacijama novi je projekt Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica u suradnji s koprivničkim pedijatrima i Dječjim domom, a u okviru prve nacionalne kampanje za poticanje ranog glasnog čitanja „Čitaj mi“. Projekt je nagrađen Poveljom “Društva Naša djeca“ za uzorno provedenu Naj-akciju 2013. Cilj je senzibilizirati roditelje na važnost čitanja djeci od najranije dobi. „Male knjižnice“ nalaze se u pedijatrijskoj ordinaciji dr. Zorice Valentić i dr. Ranka Vondračeka, u Odjelu pedijatrije Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“, u Pedijatrijskoj specijalističkoj ambulanti i u Dječjem domu „Svitanje“. Svaka mala knjižnica u svom inicijalnom fondu sadrži tridesetak slikovnica namijenjenih djeci od najranije do predškolske dobi koje roditelji i djeca mogu čitati za vrijeme čekanja na pregled, tijekom boravka u bolnici ili za vrijeme poludnevnog boravka djece u Dječjem domu. Za posudbu i pristup većem fondu roditelji mogu posjetiti Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ Koprivnica.

„Igrajmo se s mamom i tatom, bakom i djedom“ i „Igraj se i uči“- posudba interaktivnih kovčežića iznenađenja

Usluga je namijenjena obiteljima s malom djecom s ciljem kvalitetnog provođenja vremena roditelja i starijih osoba u igri i poučavanju svoje djece i unuka. Knjižničari pripremaju interaktivne pakete, tj. plastične kovčežiće koji sadrže slikovnice na određene teme, društvene igre i materijale za kreativan rad.

„Igraj se i uči strani jezik!“ – posudba torbica za učenje stranih jezika

U Dječjem odjelu Knjižnice uvedena je nova usluga "Igraj se i uči strani jezik" - posudba torbica za učenje stranih jezika. Usluga je namijenjena djeci predškolske i rane školske dobi, a uključuje materijale za učenje stranih jezika: engleskog, njemačkog, talijanskog, španjolskog i francuskog jezika. Torbice su izrađene od recikliranih materijala socijalne zadruge Humana Nova, a sadrže edukativne materijale poput rječnika, slikovnica, audio CD-a, DVD-a te edukativnih igara. Glavni cilj uvođenja ove usluge je poticanje učenja i usvajanje osnova stranih jezika na zabavan i djeci primjeren način. Rano učenje jezika omogućuje njegovo kvalitetnije usvajanje, olakšava učenje materinskog jezika, razvija samopouzdanje kod djece kao i kreativne i druge sposobnosti.„Vrećice iznenađenja“

“Vrećica iznenađenja” nova je usluga Dječjeg odjela. Radi se o posudbi 15 vrećica koje su podijeljene po različitim temama kao što su zdrava prehrana, bonton, svemir, rođendanske zabave i sl. U vrećicama se nalazi nekoliko knjiga, odnosno slikovnica i tematskih priručnika, društvena igra, CD i aktivnost vezana uz temu. Namijenjene su djeci predškolske i niže osnovnoškolske dobi, a mogu se posuditi na rok od 30 dana.
Katalog „Vrećica iznenađenja“ dostupan je ovdje:
http://issuu.com/knjiznica.fran.galovic/docs/vrecice_iznenadenja_katalog

Posudite vrećicu iznenađenja, zabavite se i naučite nešto novo!