Vijesti

Facebook Bibliobus Facebook Flickr Pinterest Twitter Youtube

Osvrt na dva zanimljiva gostovanja u Knjižnici


 U prošlom tjednu izdvajaju se dva izuzetno zanimljiva gostovanja u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica – predstavljanje knjige „Trideset prva lutka“ Dubravke Volenec 27.9.2017. i putopisno predavanje Davora Rostuhara „Usudi se sanjati“ 29.9.2017.

Dubravka Volenec je vrlo zanimljiva osoba širokog spektra interesa vezanih uz pisanje i čitanje. Živi i radi u Zagrebu. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, kroatistiku i fonetiku, a zatim i bibliotekarstvo. Magistrirala je na Odsjeku za kroatistiku, Katedri za hrvatski standardni jezik. Radi u školi kao knjižničarka, a od mladosti se bavi pisanjem članaka, edukativnih i književnoumjetničkih tekstova te slikovnica u suradnji s ilustratorom Branimirom Dolenecom. Član je njegove udruge Koprivkov svijet u sklopu koje su nastale njezine prve dvije slikovnice „Vrapčić Prhko“ i „Pčelice prijateljice“. Prije toga je objavila knjigu namijenjenu knjižnicama «Knjižnica vas moli da ne šarate po knjizi», koja je izašla u izdanju Školske knjige. Možda je najpoznatija po svojim edukativnim i putopisnim člancima koje već više od 15 godina piše za časopis Meridijani. Piše i kratke priče još od srednjoškolskih dana, a neke je objavio zagrebački Večernji list u rubrici „Večernjakove kratke priče“.

„Tridest prva lutka“ zadnja je njezina knjiga, a prvi roman. Knjiga je tiskana u Koprivnici u izdanju Superprinta d.o.o., pa je to bio neposredni povod njezinog prvog predstavljanja upravo koprivničkoj publici. Uz autoricu je o ovom napetom psihološkom trileru izuzetno zanimljivo govorila književnica Božica Jelušić, ulomke su čitali Branimir Dolenec i Ivan Picer, dok je glazbom predstavljanje popratio Duo Bemian. Autorica je objasnila da je roman nastao gotovo spontano rukovođen dvama razlozima – kao knjižničarka vrlo je dobro upoznata sa statistikama o tome što se i koliko čita pa je nije iznenadila činjenica da hrvatski čitatelji vole čitati kriminalističke romane, pogotovo one skandinavskih, američkih i britanskih autora. Želeći se uključiti među hrvatske autore koji su se otisnuli u taj žanr, okušala se i na tom području. Njezin pshiloški triler govori o Emiliji, mladoj studentici i zaposlenici u mirovinskom osiguranju koju uhvati i zatvori čudan i ekscentrični Dominik koji u svojoj kući daleko od pogleda javnosti ima neobičnu kolekciju lutaka koje izgledom odgovaraju fizionomijama njegovih žrtava – Emilija je trideset prva po redu. Roman je cjelina, ali koncipirana tako da ostavlja prostora za nastavak na kojem autorica već radi pod naslovom «Povratak u kuću lutaka».

Davor Rostuhar je vrlo zanimljiva osoba, čija putopisna predavanja i u Koprivnici nailaze na velik interes. Da u našem gradu ima mnogobrojnu publiku potvrdila je ponovno prepuna dvorana koprivničke knjižnice. Puna dva sata posjetitelji su s velikim zanimanjem pratili Rostuharovo multimedijalno predavanje i gostu postavljala različita pitanja, a potom još jedan cijeli sat strpljivo čekali u redu za potpisivanje knjiga.
Rostuharovo predavanje bilo je biografskog karaktera, prožeto kako predstavljanjem njegovih putovanja (prvo je poduzeo kada je imao 16 godina) i knjiga koje je napisao nakon putovanja ili koje su nastale kao rezultat pojedinih projekata, tako i životnim saznanjima do kojih je postepeno došao pretvorivši ih u svoja životna načela. Rođen je u  Zagrebu 1982. godine. Započeo je, no nije završio studij sociologije i povijesti, ali se intenzivno sam educirao čitanjem u potpunosti se posvetivši putovanjima te poslu slobodnog fotografa i pisca od čega  danas živi. Napisao je šest knjiga „U zemlji zmaja“ (2015), „National Geographic – Hrvatska iz zraka“ – fotomonografija (2014), “Degustacija slobode” (2012), “Džungla” (2009), “Na putu u skrivenu dolinu” (2006) i ”Samo nek’ se kreće” (2003). Objavio je i brojne reportaže sa svojih putovanja.  Pozornost javnosti privukao je svojim brojnim ekspedicijama, kao što su put biciklom od Zagreba do Egipta, hodanje po Himalaji do skrivenoga kraljevstva Mustang,  uspon na Mt. Blanc i na nepoznat vrh u zapadnom Tibetu, veslanje niz rijeku San Pedro u Gvatemali,  otkriće drevne pećine s arheološkim ostacima u Gvatemali koju su koristili Maje prije više od 2000 godina,  prolazak kroz netaknutu džunglu parka Madidi u Boliviji pješice i na indijanskoj splavi i mnoge druge. HRVATSKA IZ ZRAKA njegov  je najveći  hrvatski projekt, a radi se o  sedmogodišnjem dokumentiranju cijele Hrvatske iz zračne perspektive te prezentaciji fotografija u prvoj hrvatskoj fotomonografiji National Geographica i jedinstvenoj  izložbi na otvorenome uz solarni pogon.

U posljednje dvije godine pozornost plijeni njegov najnoviji, trogodišnji  projekt  POLARNI SAN,  kojim želi upoznati i dokumentirati posljednje tradicionalne kulture Arktika i utjecaj klimatskih promjena na život na sjeveru te poduzeti neke sportske ekspedicije kroz posljednju polarnu divljinu. Neposredni povod njegovog gostovanja u Koprivnici bila je najava i prikupljanje sredstava za novu ekspediciju na koju se sprema početkom studenoga ove godine. Želi napraviti nešto što je do sada napravilo samo 23 ljudi, i nitko iz Hrvatske  – samostalnu ekspediciju od obale Antarktike do Južnog pola (1200 km). Hodat će 50 dana na temperaturi koja može pasti i do -40 stupnjeva uz konstantan vjetar u prsa. Svu opremu (hranu, šator i sl.) mora vući sam jer na Antarktici nema hrane, ljudi niti životinja. Sama ekspedicija počinje u prosincu 2017. godine i završava u siječnju 2018.

Na predavanje u Koprivnicu donio je Knjigu snova u koju su i Koprivničanci upisali svoje snove i poruke Rostuharu koje će ga bodriti tijekom ove naporne ekspedicije.
Objavljeno: 3.10.2017.