Izdvojeno

Facebook Bibliobus Facebook Flickr Pinterest Twitter Youtube

Ljeto u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica – čak 41 program za djecu i odrasle tijekom srpnja i kolovoza


Predstavnici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održali su konferenciju za novinare u srijedu, 5. 7. 2017. te sa svojim suradnicima iz Doma za starije i nemoćne, Francuskog kluba, Opće bolnice i  Srednje škole predstavili ljetne programe koj epripremaju tijekom srpnja i kolovoza. Radi se čak o 41 programu, od kojih je 29 za djecu, a 12 za odrasle. Kao i prethodnih godina, bit će u znaku poticanja čitanja, kreativnosti i inovativnosti,  novih tehnologija, učenja stranih jezika i zdravstvenih savjeta. Osnovni cilj im je podizanje kvalitete života u gradu Koprivnici okupljanjem svih generacija kroz igru, zabavu, učenje i međusobno druženje.
Knjižničari su najavili i nove akcije koje pokreću ovog ljeta pod nazivima Imaš malo vremena? Volontiraj u knjižnici!,  Voliš li retro? Posudi iz knjižnice CD i DVD! i Promoviraj čitanje pomoću QR kodova. Cilj ovih akcija je promocija volontiranja u knjižnici, bogatih knjižničnih zbirki s glazbenim i video medijima te poticanje čitanja korištenjem nove tehnologije. Knjižnica se uključuje i u međunarodnu akciju Summer Campaign in Sister Libraries, kao članica europske mreže europskih narodnih knjižnica.
Programi će se i ovog ljeta odvijati u fizičkom prostoru (na radionicama u zgradi knjižnice, ispred knjižnice na terasi pod suncobranima, u gradskom parku) i u virtualnom prostoru (u on-line kvizovima, čitateljskim blogovima i na računalima-tabletima). U njihovoj provedbi sudjelovat će i 60 studenata i srednjoškolaca – stipendista Grada Koprivnice, kao i volonteri.

Programi za ODRASLE na otvorenome
Zdravstveni susreti pod suncobranima
Ovaj jedinstveni program, koji je na međunarodnim stručnim skupovima već prepoznat kao primjer dobre knjižnične prakse, koprivnička knjižnica već godinama organizira u suradnji s Općom bolnicom „Dr. T. Bardek“ Koprivnica i Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Zdravstveni susreti pod suncobranima održavat će se petkom od 10 do 11 sati, a građanima će razgovarati i savjetovati ih renomirani koprivnički zdravstveni stručnjaci. Održat će se 6 susreta i to po tri u svakom od ljetnih mjeseci U srpnju će teme biti: OČUVAJTE I POBOLJŠAJTE ZDRAVLJE RANIM OTKRIVANJEM RIZIČNIH FAKTORA (14. 7. 2017.), PLESOM DO ZDRAVLJA uz predavanje i demonstraciju plesnog i bračnog para Rojčević iz Plesnog kluba „Ritam“ (21. 7. 2017.) te PRIPREMA ZA VAĐENJE KRVI VAŽNIJA JE NEGO ŠTO MISLITE (28. 7. 2017. U kolovozu će se građane savjetovati na sljedeće teme: POSJETE BOLESNICIMA - DOBRE NAMJERE I SKRIVENE OPASNOSTI (11. 8. 2017.), BRIGA O ZDRAVIM ZUBIMA – RECIMO NE KARIJESU (18. 8. 2017.) i PEDESETE SU NOVE TRIDESETE - AKO SE KREĆETE I VJEŽBATE (25. 8. 2017.). Važno je napomenuti da će na svakom susretu sa zdravstvenim stručnjacima prisustvovati i učenici i nastavnici usmjerenja za medicinske sestre/medicinske tehničare opće njege Srednje škole Koprivnica. Oni će zainteresiranim građanima mjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi i indeks tjelesne mase, dok će knjižničari preporučivati knjižničnu građu na pojedine zdravstvene  teme.

Čitateljski klub u Le Petit Caféu
Čitateljski klub se tijekom ljeta seli na otvoreno i to na terasu Le Petit Caféa (25.7.2017. i 22. 8. 2017.).

Ljetne tržnice knjiga u Gradskom parku
Ljetne tržnice knjiga u Gradskom parku održat će se 29.7.2017.  i 19.8.2017.

TED govori u dvorištu Knjižnice
U okviru programa TEDxKoprivnicaLibrary održat će se dvije projekcije TED govora u dvorištu Knjižnice na temu: Vrijeme je za odmor (24.7.2017.) i  Strah od javnog nastupa (28.8.2017.)


Programi za DJECU predškolske i osnovnoškolske dobi
Ljetne pričaonice
Tijekom srpnja i kolovoza  održat će se 8 pričaonica za predškolce od 4 godine nadalje, ponedjeljakom od 17.30 do 18.30 sati (Dječji odjel).  Voditeljica Tamara Kralj čitat će priče: Vuk koji je ispao iz knjige, Kristofor i gusjenice, Grubzon, Medo i klavir, Zaštitimo sredozemnu medvjedicu!, , Zog, Pastele u štrajku i  priču Mica Poštarica u kojoj će nam gošća biti djelatnica  PU Koprivničko-križevačke županije Ivanka Vusić.

Kreativne radionice
Za kreativce Knjižnica organizira 4 radionice koje će se održati na terasi ispred knjižnice. Radionica „Princeza na kraju svijeta“ na rasporedu je 5.7.2017. s početkom u 10.00 sati, a voditeljica je Ivana Kranželić. U srijedu, 12.7.2017. u 9.30 sati u suradnji s Domom za starije i nemoćne Koprivnica održat će se radionica Društvene igre s bakama gdje će naši stariji sugrađani naučiti djcu i roditelje kako izraditi društvene igre koje su oni nekada igrali. Radionica Čitajmo prstima - izrada taktilne slikovnice pod vodstvom odgajateljice Bojane Kežman održat će se 9.8.2017. u 10.00 sati. Na radionici će se izrađivati taktilna slikovnica - slovarica. Ova radionica provodit će se u okviru  nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!". Posljednja kreativna radionica tijekom ljeta bit će 16.8.2017. u 10.00 sati pod nazivom Likovi iz bajke, a voditelj je Zvonimir Haramija.

Jezične radionice
Djeci u dobi od 6 do 10 godina bit će omogućeno besplatno učenje francuskog jezika. Dvije radionice Vive le francais! – Živio francuski! održat će se  4.7. i 29.8.2017. u Dječjem odjelu s početkom u 18.00 sati pod vodstvom Irene Novak, magistre francuskog jezika.

Program za poticanje čitanja
I ovog ljeta u Dječjem odjelu provodit će se program Olimpijada čitanja 2017. u suradnji s OŠ „Braće Radić“ Koprivnica. Sudjeluju svi učenici trećih razreda, a zadatak je pročitati knjige s popisa literature te za točno odgovoren upitnik osvojiti bod za svoj razred. Razredu s najviše osvojenih bodova smiješe se zlatne medalje koje će im biti dodijeljene na kraju ljeta. Cilj projekta je poticanje čitanja, užitka u čitanju  i interesa za čitanje knjižnične građe koja nije obavezna u školi, razvijanje timskog rada kao i stjecanje navike dolaska u Knjižnicu.

Upoznavanje novih tehnologija
Ovog ljeta novost su radionice Digitalni laboratorij. Radi se o programu informatičkog i informacijskog opismenjavanja u kojem djeca
mogu naučiti što su to micro:bitovi, kako koristiti web 2.0 alate i korisne web stranice. Radionice će se održavati u Dječjem odjelu svakog četvrtka tijekom srpnja i kolovoza s početkom u 13.00 sati. Za djecu predškolske dobi i njihove roditelje organizirane su radionice Istražujemo i igramo se tablet računalima u kojima će se upoznati s korisnim aplikacijama na tablet računalima. Robotika u knjižnici održat će se 21.7.2017. i 11.8.2017. u 10.00 sati, a voditelj je Matija Kolarić. Tijekom ljeta u radno vrijeme djeca mogu koristiti tablet računalo i družiti se u kompjutorskoj radionici te popuniti ljetni on-line kviz znanja Koliko dobro poznaješ svoju knjižnicu?  .

OSTALI PROGRAMI I SERVISNE INFORMACIJE
Uz uobičajene usluge posudbe tiskanih knjiga, čitanja tiska u čitaonicama, korištenje interneta, a u  Stručno-znanstvenom odjelu i prostora za učenje, tijekom ljeta u radno vrijeme Knjižnice svakodnevno će se moći čitati pod suncobranima te kupiti knjige otpisane iz fonda Knjižnice. U radno vrijeme Dječjeg odjela djeca mogu sudjelovati u kompjutorskim radionicama, video projekcijama, glazbenim slušaonicama, posuditi vrećice iznenađenja, torbice za učenje stranih jezika, a od 1. srpnja sudjelovati u nagradnom online kvizu „Koliko dobro poznaješ svoju knjižnicu?“ koji je dostupan na poveznici: https://goo.gl/forms/QVVvneZgCOz6B9Tf1.

Ljetno radno vrijeme Knjižnice od 26.6. do 1.9. 2017.  je ponedjeljkom i utorkom od 12.00 do 19.00 sati, srijedom, četvrtkom i petkom od 8.00 do 15.00 sati.Objavljeno: 5.7.2017.