Izdvojeno

Facebook Bibliobus Facebook Flickr Pinterest Twitter Youtube

U Puli održan Festival hrvatskih bibliobusa


Koprivnički bibliobus i tročlana delegacija Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica u čijem sastavu su bili vozač bibliobusa i knjižničar Siniša Lukač te diplomirana knjižničarka Ana Škvarić, voditeljica Bibliobusne službe – zajedno s voditeljicom Županijske matične službe, Ljiljanom Vugrinec, sudjelovali su u petak, 12. svibnja 2017. na 13. okruglom stolu o pokretnim  knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festivalu hrvatskih bibliobusa pod nazivom “Pokrenimo bibliobus!“ u Puli. Organizator skupa bilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo preko svojih Komisija za pokretne i za narodne knjižnice, domaćin je bila Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a skup je podržalo i Ministarstvo kulture RH.

Na skupu čija je glavna ideja populariziranje javnih knjižnica kao temeljnih kulturnih ustanove koje trebaju biti najšire dostupne svim građanima, sudjelovalo je stotinjak knjižničara i gostiju iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva  - iz Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosna i Hercegovine te Makedonije. Cilj njihova dolaska bila je razmjena iskustava radi unapređenja rada pokretnih knjižnica – bibliobusa.

Program je započeo Festivalom bibliobusa, održanim neposredno uz pulsku Arenu.  Hrvatski bibliobusi doputovali su  iz Bjelovara, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Rijeke, Vinkovaca i Zagreba, a sudjelovali su i gostujući bibliobusi iz inozemstva: iz Maribora i Novog Mesta u Sloveniji te bibliobus iz Pečuha u Mađarskoj. Tijekom trajanja festivala, svi bibliobusi bili su otvoreni za javnost, a ovu jedinstvenu priliku da ih sve na jednom mjestu razgledaju iskoristilo je više stotina posjetitelja. Među njima, najviše je bilo učenika osnovnih škola koji su u posjet bibliobusima došli organizirano sa svojim učiteljima, te s velikim zanimanjem razgledali sve što bibliobusi sadrže i slušali čemu oni služe, kamo sve putuju i kakve doživljaje i korisnike imaju na svom putu.

Stručni dio skupa održan je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Skup je započeo promotivnim videom za koju su materijale prikupile sve hrvatske bibliobusne službe, a snimljen je kako bi hrvatski putujući knjižničari dali potporu Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u nastojanjima za osnivanjem bibliobusne službe i pokretanje istarskog bibliobusa koji bi omogućio pružanje knjižničnih usluga u mnogim malim istarskim mjestima gdje ne postoje mjesne knjižnice.

Kroz desetak domaćih i stranih pozvanih izlaganja sudionici skupa potom su se upoznali sa stanjem razvoja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, kao i s aktualnim trendovima u Europi. Istovremeno, u knjižnici su izloženi posteri na kojima su sve hrvatske, ali i neke strane  bibliobusne službe predstavile programe  i aktivnosti koje provode u svojim bibliobusima. Kroz prezentacije i poster izlaganja sudionici skupa imali su prilike saznati niz informacija o radu i specifičnostima pokretnih knjižnica u različitim zemljama, kao i o tome kakva je perspektiva razvoja pokretnih knjižnica u Hrvatskoj, gdje – s obzirom na broj stanovnika i aktualne potrebe – ima još puno prostora kako za unapređenje postojećih službi pokretnih knjižnica, tako i za uvođenje novih.

Koprivnička Bibliobusna služba također se predstavila poster izlaganjem pod naslovom „Rastemo s bibliobusom, rastemo čitajući“ čija je autorica, Ana Škvarić, voditeljica Bibliobusne službe, prikazala zanimljivosti i novosti u radu koprivničkog bibliobusa. Među njima se, uz već tradicionalne programe „Bibliobus vam dovodi u goste...“ i „Čitamo i družimo se u bibliobusu“, ističu novi edukativni programi  - radionica „Tužna slikovnica“ koja uči djecu o važnosti čuvanja knjižnične građe i „Vrećice znanja i zabave“ koje sadrže tematski odabranu knjižničnu građu namijenjenu  poticanju čitanja u dječjim vrtićima. Svakako najvažniji projekt prikazan poster izlaganjem jest projekt „Rastemo čitajući“, namijenjen poticanju rane pismenosti koji se upravo provodi u dječjim vrtićima u Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu, iz financijsku podršku međunarodne organizacija Future Library koja je projektu krajem 2016. dodijelila Nagradu INELI Balkans Innovation Award.
 
U izlaganju o stanju svih bibliobusnih službi u Hrvatskoj na kraju 2016. godine, koje su  pripremile Iva Pezer i Ljiljana Vugrinec iz Komisije za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, izneseni su zanimljivi podaci prema kojima upravo pokretne knjižnice u Koprivničko-križevačkoj županiji – gledano na ukupnoj, županijskoj razini – među svim županijama u Hrvatskoj imaju najveći broj bibliobusnih stajališta, njih 86 – dok ukupno u cijeloj Hrvatskoj svi bibliobusi zajedno imaju 496 stajališta, ili prosječno 55 po jednoj županiji. Također, dva bibliobusa u našoj Županiji zajedno, koprivnički i križevački, bilježe najveći broj upisanih aktivnih korisnika na razini Županije, ukupno 3.254, dok u cijeloj Hrvatskoj, tj. u 9 županija koje imaju bibliobusne službe, bibliobusi imaju ukupno 14.693 korisnika ili prosječno 1.633 korisnika po jednoj županiji. Istaknuto je da se radi o korisnicima koji bez bibliobusa ne bi imali nikakvu mogućnost korištenja knjižničnih usluga u svrhu informiranja, učenja i ispunjavanja kulturnih potreba, jer većinom žive u malim i udaljenim te prometno slabo dostupnim naseljima, bez kulturne infrastrukture uobičajene u većim središtima.

Broj stajališta i korisnika koje će bibliobusi obuhvatiti svojim uslugama u velikoj mjeri ovisi o vrsti i kvaliteti, kao i broju bibliobusnih vozila koja su knjižnicama na raspolaganju za pružanje pokretnih knjižničnih usluga. Stoga je sve sudionike skupa obradovala informacija iz Ministarstva kulture RH kako ovo Ministarstvo planira već u neposrednom idućem razdoblju značajnije podržati nabavu novih bibliobusnih vozila, kako radi osnivanja novih službi, tako i u svrhu zamjene dotrajalih vozila u postojećim bibliobusnim službama.

Uspješnom sudjelovanju koprivničkog bibliobusa na festivalu Puli doprinijeli su i sponzori - Podravka i Carlsberg iz Koprivnice te Turističke zajednice grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije kojima Knjižnica i bibliobus i ovim putem srdačno zahvaljuju na podršci.
Objavljeno: 16.5.2017.