Facebook Bibliobus Facebook Flickr Pinterest Twitter Youtube

Čitateljski klub za mlade


Novo druženje članova Čitateljskog kluba za mlade održat će se u petak 19.12.2014. u 17.00 sati, na prvom katu Knjižnice, u Sobi za sastanke.  

Ukradite vrijeme za čitanje - poklonite si vrijeme za druženje!

ČITAMO
John Kennedy Toole: Urota tupana

Ignacije J. Reilly pozamašan je, točnije rečeno nesnosno debeo čovjek; vonja, rado pušta vjetrove i tlači majku s kojom još živi, premda mu je već trideseta. Ignacije, naime, nema vremena za trivijalnosti poput zarađivanja. Previše je zauzet pisanjem svojeg životnog djela, knjige kojom će objasniti što je sve pošlo po krivu s ovim svijetom otkako su se zbile porazne promjene poput prosvjetiteljstva i renesanse (i otkrića sapuna). Samo, New Orleans neće dopustiti Ignaciju da dovijeka snatri o srednjovjekovlju. Kad zabunom završi u pritvoru, a majka malo popije i razbije auto, Ignacije će morati naći posao – i suočiti se s gradom koji nastava pregršt živopisnih likova o kakvima Boetije i Toma Akvinski nisu ni sanjali. Ignacije je istinski antijunak suvremenoga doba. Također, mnogi ga nazivaju Don Quijoteom naših dana (ta bi mu tvrdnja možda malo više godila).

Nažalost, John Kennedy Toole nije doživio uspjeh svojega djela; nakon dugih i bezuspješnih nastojanja da nađe izdavača počinio je samoubojstvo 1969. u dobi od samo trideset dvije godine. Zlatko Crnković vam s ponosom predstavlja prvo hrvatsko izdanje Urote tupana, u prijevodu Drage Štajduhara, obogaćeno ilustracijom Nenada Martića.

Članovi Čitateljskog kluba za mlade sastaju se jednom mjesečno te ravnopravno sudjeluju u raspravi o pročitanoj knjizi. Svi čitaju istu knjigu te imaju pravo predložiti i birati naslove koji će se čitati, izraziti mišljenje i po potrebi ga promijeniti, ocijeniti djelo te čitati ono što žele, a ako im se djelo ne sviđa ne moraju ga pročitati. Klubu se mogu pridružiti svi koji se osjećaju mladima, vole raspravljati i družiti se s ljudima različitih osobnosti koje povezuje jedino ljubav prema čitanju.

Arhiva
Visit Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica's profile on Pinterest.