Facebook Bibliobus Facebook Flickr Pinterest Twitter Youtube

Čitateljski klub za mlade


U svima već poznato vrijeme I na isto mjestu, petkom u pet u knjižnici, okupili su se čitatelji sada već godinu dana starog čitateljskog kluba s nekim novim, i naravno, uvijek dobrodošlim, novim čitateljima. Pridružili su nam se i mlađi, ali i stariji čitatelji koji su bili znatiželjni kako mladi danas razmišljaju, a nama je bilo zanimljivo čuti kakve oni imaju stavove vezane za teme kao što je ona koja se proteže kroz knjigu koju smo čitali, Fahrenheit 451. 

Odabrali smo ovu knjigu na prošlom čitateljskom iz razloga što smo se dogovorili da ćemo početi čitati neke klasike, koje bi svi trebali barem jednom u životu pročitati. Krenuli smo s jednom od najpoznatijih distopija, a to je Fahrenheit 451. Ukratko, u knjizi se prikazuje život „vatrogasca“ Guya Montaga koji ne gasi požare, već pali knjige, i to ne samo one nepoćudne, nego sve knjige, čak i slikovnice. 

Raspravljali smo o većini tema kojih se knjiga dodiruje, kao što su zabrana čitanja, slobodnog razmišljanja, budućnosti civilizacije i sl. Svatko je iznio svoje mišljenje uz neko detaljnije objašnjenje i na kraju smo sve to skupa prokomentirali, naravno, osvrnuli smo se i na razlike u razmišljanjima starijih i mlađih, jer smo ovaj puta imali priliku čuti i razmišljanje starijih čitatelja koji su živjeli u drugačije doba. Neka razmišljanja su se razlikovala, neka su se poklapala, no zato postoje čitateljski klubovi, da ljudi čuju druga razmišljanja, poglede iz nekog drugog kuta, da iznesu svoja mišljenja i da rasprave, ali najbitnije je da se dobro provedu. 
Za idući sastanak odabrali smo još jedan klasik, Orwellovu distopiju 1984. 

Alen Trgovčević


Arhiva
Visit Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica's profile on Pinterest.