Facebook Bibliobus Facebook Flickr Pinterest Twitter Youtube

Čitateljski klub za mlade


Jonas Jonnason, švedski novinar i pisac, autor je ove šarmantne i pomalo kriminalističko – avanturističke priče. Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao govori o Allanu Karlssonu koji je na dan svog troznamenkstog rođendana zaključio da mu ipak nije do slavlja i odlučio se zaputiti u avanturu. U raspravi o knjizi sudjelovalo je troje čitatelja koji su knjigu ocjenili  jednom vrlo dobrom ocjenom. 

Roman prati Allanove eskapade u sadašnjosti i paralelno prati radnju, odnosno, priča priču o Allanovoj prošlosti. Njegova prošlost povezana je sa svim važnijim događajima i ličnostima vezanima uz 20. stoljeće. U širokoj paleti likova možemo nakratko upoznati Staljina, Churchilla, Trumana, Mao Zedonga, generala Franca i  Charlesa de Gaullea. Čitatelji su se složili da je radnju bilo teško pratiti, i to zbog puno sporednih likova i događaja, no ona je na trenutke bila vrlo smiješna, pa se zbog toga „prohodala“.

U Allanovoj sadašnjosti radnja počinje tako da nakon što napusti starački dom, on biva zamoljen da nakratko pričuva jedan kofer. Kada dođe autobus Allan uzima kofer i ne sluti šta se u njemu nalazi. Ispostavilo se da je u koferu 50 milijuna kruna, zarađenih od preprodaje droge. Allan ne namjerava vratiti novac, već ga planira iskoristiti na svoj način. Stoga se u potragu za njim ne uključuje samo  uprava doma i policija, nego i mafija

Allan nam na prvi dojam daje pomisao da je nemoćni starac, no čitajući dalje i dalje vidimo da je on zapravo star, pomalo lud i nonšalantan piroman koji zapravo nema osjećaj za to da njegove akcije imaju posljedice a i ako ih je svjestan, njima se ne zamara. Ipak, on je čovjek dobrih manira i bez ikakvog interesa za politiku ili religiju, što ga čini odličnim glavnim likom. 

Ne može se reći da ćemo na ovu knjigu umirati od smijeha ali definitivno možemo zaključiti da ona zrači jednom pozitivnom energijom. Ovaj roman je vrlo ugodno iznenađenje za švedsku književnost baš zbog svoje duhovite note, te predstavlja suprotnost od onoga što smo navikli čitati od švedskih pisaca. 

Petra Dravinski


Arhiva
Visit Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica's profile on Pinterest.